I gamle dage var livet fuld af kedelige pauser. Den slags afbrydelser, hvor hjernen gik i tomgang. Det kunne være fordi du stod i kø i supermarkedet, ventede på grønt lys i et trafikkryds eller bare holdt en kaffepause. Små afbræk i den hektiske hverdag med ringende telefoner og konstante krav om at være ”på”, at være til stede både fysisk og mentalt.
Men teknologien har stort set udryddet de små pauser. I hvert fald for alle os, der vælger at fylde lommerne med musikafspillere, smartphones, minicomputere og lommekonsoller. To minutter i kø? Hiv mobilen op af lommen og tjek dine mails eller skriv en hurtig besked. En hurtig joggingtur i parken? Sæt musikafspilleren i gang og skru helt op for lyden.
Kedsomheden er væk – de små pauser i det konstante bombardement af digitale input, som vi udsætter vores hjerne for, er forsvundet. Nu kan vi være digitale stort set alle døgnets vågne timer, hvis vi ønsker det.
Men er det nu godt eller skidt, spørger New York Times i en artikel med overskriften Digital Devices Deprive Brain of Needed Downtime. Forskere mener nemlig, at hjernen har brug for de små pauser til at forarbejde de mange input, der kommer ind dagen lang – til at få ryddet cache'en, slettet de midlertidige filer og få gemt resten på harddisken, for nu at blive i computersproget.
Vi har altså brug for de små pauser for at give hjernen en chance for at lære og huske og for at komme på friske ideer, mener forskerne. En løbetur uden iPod klarer hjernen mere end en tur med konstant musik i ørerne.
På University of California i San Francisco har forskere eksperimenteret med rotter og sat dem til at løbe rundt i nye, ukendte omgivelser. En aflæsning af deres hjerneaktivitet viser, at deres hjerner viser nye mønstre når de kommer ind i ukendte områder. Men først i det øjeblik, hvor rotterne tager en pause fra deres udforskning af omgivelserne, er deres hjerne i stand til at behandle disse mønstre og lagre dem i den permanente hukommelse.
Dette resultat kan muligvis også overføres til menneskets hjerne.
”Det er næsten sikkert at inaktivitet lader hjernen behandle de oplevelser, den har haft, samle dem og forvandle dem til permanente langtids-erindringer,” siger professor Loren Frank fra universitetet.
En anden undersøgelse fra University of Michigan viser at testpersoner har lettere ved at tilegne sig ny viden efter en gåtur i naturen end en tur i en storby, hvor hjernen konstant bliver fodret med nye indtryk.
Selvom du føler dig underholdt eller endda afslappet, mens du f.eks. lytter til musik under fitness-træning, så bliver hjernen kun mere stresset.
Heldigvis er det nemt at få sine mikro-pauser tilbage – det kræver kun at du lader fingeren glide hen på off-knappen.
Læs også ComONs artikel Gør nettet os klogere eller dummere?