Tre deltagere i Einstein@Home-projektet har nu fået æren for opdagelsen af et sjældent astronomisk objekt. Ligesom det mere kendte Seti@Home fungerer projektet ved, at deltagerne installerer et lille program på computeren, som bruger overskydende regnekraft til at behandle data fra nettet. Begge projekter bruger data fra Arecibo-teleskopet i Puerto Rico.
Men hvor Seti@Home leder efter beskeder fra det ydre rum, så bliver Einstein@Home brugt i jagten på pulsarer. Det er en roterende neutronstjerne – typisk en dobbeltstjerne – som frembringer pulser af radiostråling.
Den nye pulsar, som Einstein@Home har opdaget, er dog en enkeltstjerne. Den har fået betegnelsen PSR J2007+2722 og ligger 17.000 lysår fra Jorden.
Der er tale om den første opdagelse siden projektets start. En kvart million internet-brugere deltager i projektet og stiller altså regnetid på deres computer til rådighed gratis.
Der er utallige lignende projekter, som søger efter alt fra kuren mod kræft til nye materialer – mange af dem bruger open source-platformen BOINC.