Artikel top billede

Jordens tvilling har møgvejr

Forskere har måske fundet den første beboelige planet uden for vores solsystem. Men husk paraplyen.

Først den gode nyhed: Forskere mener nu at der kan være flydende vand på planeten Gliese 581d, der kredser om en rød dværgstjerne 20 lysår fra os. Det kan betyde at der er mulighed for liv på planeten, som er omkring to gange større end Jorden. Så den dårlige nyhed: Vejrudsigten siger regn hele ugen.

Det er sandsynligvis slet ikke sjovt at opholde sig på Gliese 581d. Den tætte atmosfære og det svage lys fra den røde stjerne sammen med skyer og regn burde gøre livet temmelig ubehageligt. Hvis der er intelligente væsener på planeten, så er deres humør nok ikke særligt godt.

Det hjælper heller ikke, at planeten altid vender den samme side mod sin sol. Så den ene side er svøbt i evigt mørke (sikkert med lave boligpriser), mens den anden er fanget i en form for halvmørke, hvor det svage lys forsøger at trænge gennem skyerne og regnen.

Altså ligesom Danmark det meste af året.

Astrofysikerne mener alligevel at de har fundet de første ”tegn på en beboelig exoplanet”. De har åbenbart en meget speciel forestilling om, hvad ”beboelig” betyder. Men sådan er det nok, når man sidder for længe med sine teleskoper og aldrig kommer udenfor.

Deres nye forskningsresultater er beskrevet i det nye nummer af Astrophysical Journal Letters. De fleste forskere havde egentlig regnet med, at Gliese 581d var for kold til flydende vand, men nu viser computersimulationer at den tætte atmosfære kan have skabt en form for drivhuseffekt.

En anden formodet planet i samme system, Gliese 581c, ligger tættere på solen og den er så varm, at det kan blive rigtig ubehageligt om sommeren. Her ligger overflade-temperaturen angiveligt på mere end 1.000 grader.

Nu er der ikke nogen, der rent faktisk har set disse planeter. Forskerne gætter på deres eksistens ved at måle små variationer i kredsløbet for den stjerne, som de roterer omkring.

Der menes også at være en tredje planet, Gliese 581g, mellem de to andre, men det er mere end usikkert, om den faktisk eksisterer.

Forskerne håber nu, at man vil være i stand til at observere planeterne direkte med fremtidens teleskoper. I den store kosmiske målestok er afstanden på 20 lysår relativt lille. Det er faktisk næsten vores naboer.

Nu er det slet ikke sikkert, at beboerne på Gliese 581d er venligt stemt overfor os – og slet ikke efter de har modtaget den besked, som teenybopper-portalen sendte afsted til Gliese 581 i 2008.

Internet-firmaet Bebo hyrede en russisk astronom til at sende en forfærdelig blanding af intetsigende billeder, billeder af katte og andet spam af sted til de stakkels glieserianere, skriver The Register.

Heldigvis ankommer beskeden først i 2029 – og først 20 år senere kan vi regne med et svar. Så der er tid til at forberede en undskyldning. Måske skulle vi bare sende en kasse med paraplyer afsted.

Læs også ComONs artikel om, at en planet magen til Jorden måske allerede er fundet. Det er NASA's Kepler-satellit, der har kortlagt himmelrummet på jagt efter uopdagede planeter omkring fjerne stjerner.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Udvikler til procesapplikationer

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Webanalytiker til digitale løsninger

Sentia Denmark A/S

Service Delivery Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere