Dansk mini-pc skal skaffe HD-fjernsyn til masserne

(Opdateret) En nyudviklet dansk mini-computer med stærk grafik skal fremtidssikre fladskærms-fjernsynet. Finn Helmer og ComX er første kommercielle aftagere af teknikken.

"Op mod 700.000 digitale tv-bokse, som forbrugerne har købt over det seneste par år, er intet værd, når DR og TV 2 på et tidspunkt overgår til en ny sendestandard, den såkaldte MPEG4."

Sådan lød de alarmerende meldinger i flere medier for kun få uger siden.

Den situation vil den danske opfinder og hardware-designer John Conrad Jensen gerne råde bod på. Han står i forvejen bag udviklingen af en række tv-tunere til pc'er og har nu udviklet et miniature pc-bundkort og en super-alsidig tv-tuner, der kan klare hele seks forskellige digitale formater samt gammeldags analogt input.

John Conrad Jensens tuner er i realiteten seks tv-modtagere i én. Den tager imod næsten enhver slags signal inklusive MPEG4 og kan bruges til at optage tv fra seks forskellige tv-stationer på én gang.

Ud over at fremtidssikre tv-kiggerne er computeren tænkt som løsningen på en anden lille opgave: Den skal sætte fut i revolutionen af tv-billedets kvalitet og bringe HD-tv hele vejen ud til masserne.

HD-opgaven løser computeren med en mobil udgave af Nvidia 8600 GT grafik-chippen, der skulle være i stand til at håndtere højopløseligt 1080P-tv i meget store båndbredder. Hardwaren styres af en embedded (dvs indbygget) version af Windows XP.

Selvom teknikken udgør en fuldt funktionsdygtig mediacenter-pc, fylder delene så lidt, at den kan indbygges i et normalt fladskærmsfjernsyn.

John Conrad Jensens firma Streambuster vil både tilbyde indbygnings-kit til tv-fabrikanter og en færdig set-topboks til de, der allerede har et passende HD-kapabelt fjernsynsapparat.

»Men jeg har bestemt ikke tænkt mig at konkurrere med Philips og Sony om at lave fjernsyn,« siger den danske hardwaredesigner.

Både fjernsyn og boks har fundet sin første forhandler i Finn Helmer, der står i spidsen for bredbåndsfirmaet ComX, men det tyske pc-gigant Gericom skulle også være på trapperne

ComX vil gerne have sine kunder til at udnytte deres fede fiberforbindelser til at modtage HD TV, og derfor har man indgået en samarbejdsaftale med Streambuster.

Derfor skal det første tv med den indbyggede HDTV-venlige minipc sælges af ComX. Prisen bliver cirka 16.000 kroner for et 42 tommers tv og lige under 20.000 kroner for en model med indbygget Blu-Ray-afspiller. Købes minipc'en særskilt skal man af med omkring 5-6000 kroner. Desuden skal tvkiggerne betale for programpakkerne hos ComX. Her må man kalkulere med, at HD-kanaler koster flere gange så meget som normale tv-kanaler, oplyser selskabet.

Hvorvidt ComX vil subsidiere de højopløselige kanaler så de bliver billigere for brugerne, er ikke besluttet endnu, men man satser som minimum på at sælge dem videre for kostpris - altså uden fortjeneste.

Et 1080P-signal sendt som IP-tv kræver ifølge ComX en forbindelse på 20-25 Mbit/s, men man har hidtil manglet settop-bokse, der kan følge med i denne opløsning. Hvor langt op 8600 GT-grafik-chippen i John Conrad Jensens minipc kan følge med i behandlingen af de enorme datamængder er endnu ikke helt afklaret.

Og selvom både båndbredde og hardware-behandling kommer til at opfylde alle behov, bliver HD-oplevelsen i første omgang begrænset. Først skal tv-kanalerne nemlig i gang med at udsende programmer i den høje opløsning.

At der ud over Canal+ og enkelte andre specialkanaler rent faktisk ikke er særligt meget HD-indhold at bruge den nye teknik til endnu, bekymrer dog ikke Finn Helmer:

»Det er da rigtigt, at man ikke straks vil kunne se de danske kanaler, men det findes løsninger for. Der kommer hele tiden flere HD-kanaler til. Og eksempelvis BBC er jo begyndt at optage alle større programmer i HD,« siger han til ComON.

Han uddyber, at det store gennembrud for HD TV forventes at finde sted med sommerens mega-events for de sportsinteresserede, nemlig fodbold EM i Østrig og OL i Kina.

ComX har ifølge Finn Helmer 35.000 kunder hvoraf de 20.000 er i besiddelse af det rette udstyr til at kunne modtage IP-tv.

Parterne planlægger at præsentere den nye tv-løsning ved en konference for IP-TV i København den 7. februar.

(Artiklen er opdateret kl. 14:22: 32 tommers tv korrigeret til 42 tommers tv.)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere