Dansk undersøgelse: Ingen kræftrisiko ved mobiltelefoni

En ny undersøgelse foretaget af Kræftens Bekæmpelse viser, at der ingen sammenhæng er imellem brugen af mobiltelefon og hjernekræft.

Brugen af mobiltelefonen øger ikke risikoen for kræft i hjernen. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Kræftens Bekæmpelse.

Undersøgelsen, der er den første rent danske undersøgelse af patienter med hjernesvulster viser, at frygten for hjernekræft i forbindelse med mobiltelefoni sandsynligvis kan gøres til skamme.

»Denne undersøgelse viser meget tydeligt, at brugen af mobiltelefoner ikke øger risikoen for at udvikle hjernekræft. Vores resultat er på linje med, hvad andre store undersøgelser har vist,« siger Christoffer Johansen, overlæge i Kræftens Bekæmpelse og manden bag undersøgelsen.

I undersøgelsen har man interviewet 427 danskere med hjernesvulster og 822 uden om deres brug af mobiltelefoner. Den viser også, at der ikke fandtes kræftsvulster hyppigere i den side, som mobiltelefonen oftest blev holdt.

Men da mobiltelefonen først for alvor vandt indpas i danskernes hjerter i starten af 90'erne, kan undersøgelsen dog ikke sige noget om kræftrisikoen på længere sigt. Men heller ikke her mener Christoffer Johansen, at der er grund til bekymring.

»Da vi ikke ser den mindste tendens til øget risiko for hjernekræft, siden mobiltelefonerne blev introduceret for mere end 20 år siden, har jeg svært ved at forestille mig, at brugen af mobiltelefoner skulle være en væsentlig risikofaktor for at få kræft i hjernen.«

Han forklarer, at hvis mobiltelefonen kan fremkalde kræft, sker det nok ved at celler, der allerede er kræftsyge, begynder at dele sig. Det vil betyde, at en eventuel sammenhæng vil kunne spores allerede få år efter, samfundet tog mobiltelefonen til sig.

Alligevel råder Christoffer Johansen folk at være forsigtige med mobiltelefonerne.

»Da kun tiden kan vise, om vi får ret, er vores udmelding stadig, at børn, unge og voksne skal benytte sig af håndfrie sæt, når de taler i mobiltelefonen, som også der den officielle anbefalinger fra de danske sundhedsmyndigheder,« siger han.

Den stigning i tilfælde af hjernekræft der har været siden sidste i 1970'erne behøves altså ikke skyldes mobiltelefoner. Tværtimod viser undersøgelsen, at forekomsten af hjernekræft efter 1983, hvor mobiltelefonen kom til Norden, forbliver stabil. Christoffer Johansen mener, at stigningen i tilfælde fra sidst i 1970'erne til starten af 1980'erne skyldes bedre og mere effektivt måleudstyr.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere