Koreanske Samsung har valgt at lancere sin nye solcellemobil Blue Earth i de nordiske lande inden den kan købes i resten af verden. Og det er måske ikke helt tilfældigt, at Samsung vælger at sende sin solcellemobil på markedet først i en af de mindst solrige dele af verden – og så oven i købet i den mindst solrige årstid. For Samsung rider med på den grønne bølge op til klimatopmødet i København, hvor producenterne står i kø for at faldbyde nye klimavenlige produkter.
Mobilen med det venlige navn Blue Earth er fremstillet af miljøvenlige materialer – coveret er således fremstillet af genbrugte plastflasker.
På bagsiden sidder et solcellepanel, og så snart mobiltelefonen kommer i kontakt med almindeligt dagslys oplades batteriet automatisk. For hver time i sollys fyldes batteriet med energi, der svarer til forbruget på ca. ti minutters taletid på 3G-nettet, fortæller Samsung. Det skulle også fungere, selv hvis det er overskyet.
Hvis man skal tro producentens eget regnestykke, vil én million Blue Earth telefoner hvert år spare 26 ton kuldioxid sammenlignet med én million normale mobiltelefoner. Der bruges dog ti ton kuldioxid i produktionen af solcellepaneler til én million telefoner.
Der medfølger også en almindelig oplader, som bruger mindre strøm end andre ladeapparater – i standby er den nede på 0,03 watt. Her har Samsung taget forskud på den kommende universelle standard med micro-USB-opladere.
Telefonen har flere funktioner der skal spare energi, herunder en funktion der nedjusterer skærmens lysstyrke og gør baggrundsbilledet svagere, og i den mere pjattede ende er der såmænd en skridttæller og en kalender med miljødage.
Den 37 x 62 millimeter store solcelle på Blue Earths batteriluge består af polycrystalline photovoltaic. Den lader op til 64 mAh, hvilket svarer til omtrent ti minutters taletid på 3G-nettet og alternativt 16 minutter i GSM-nettet på en times opladning. Otte timers opladning udgør 30 procent af batteriets energikapacitet. Miljømobilen sælges i Danmark for 3.200 kr.