Bliver Nokia den nye pc-gigant?

Hvis Nokia som varslet begynder at sælge bærbare computere, så har firmaet kræfterne til at skabe en succes, mener Jyske Bank. IDCs forudsigelser er mere dystre.

Nokia har allerede haft forhandlinger med taiwanske producenter, så tanken om at begynde at producere bærbare computere får med stor sandsynlighed ben at gå på.

Nokia sælger cirka 40 procent af alle mobiltelefoner i verden, så muligheden for at blive storsælgende computerproducent foreligger.

Men det er ikke alle, der tror på den symbiose.

»I den seneste tid er grænsen mellem bærbare computere og smartphones virkelig svundet ind. Jeg har svært ved at se, at det kan blive en kæmpesucces for dem at sælge computere. I dag ligger prisen for en notebook i nogen områder faktisk under prisen for en god telefon. Og man tjener ofte mindre på netbookmarkedet,« siger analytiker Anders Elbak fra IDC Nordic.

I en investeringsanalyse hos Jyske Bank er der mere optimisme at hente. Banken opfordrer stadig sine kunder til at købe Nokia-aktier, selv om man ikke tør spå, om at computersatsningen bliver en succes eller ej.

Bankens analytikere tror dog, at Nokia har, hvad det kræver for at skille sig ud i det nye marked.

»Nokia bør for eksempel kunne nyde gavn af deres know how indenfor brugevenlige styresystemer
og funktionelt design i lille skala. Ligeledes bør Nokia relativt nemt kunne løfte Ovi satsningen (dvs. navigation, spil, musik, film, e-bøger, deling af filer,
automatiske synkronisering af kalenderne mellem mobil og PC og backup) over på pc'en. Desuden har Nokia også en eminent know how indenfor optimering
af batterilevetiden, hvilket er en væsentlig salgsparameter,« skriver Jyske Bank i sin analyse, der også peger på, at Nokia i forvejen er verdens femte meste værdifulde varemærke, og at Nokia er godt repræsenteret i de mange nye markeder, der er på vej frem.

Også minusser

Ved samme lejlighed peger banken dog også på de ting, som kan blive Nokias akilleshæl.

For eksempel Nokias styresystem Symbian S60. Hvis det bliver styresystemet på computere, så vil manglen af pc-applikationer blive en ulempe. Også distributionen nævnes som en hæmsko. Det er man enig i hos IDC.

»Det er et helt nyt marked for Nokia at bevæge sig ind på. Det er nogle helt andre spillere, som de skal slås med. Og selv om telekæderne bliver vigtigere i forhold til at få fat i kunderne på grund af det mobile net, så skal de alligevel ud og have fat i it-kanalen og detailkanalen,« siger analytiker Anders Elbak hos IDC Nordic.

Jyske Bank anbefaler som sagt stadig, at man investerer i Nokia-aktier, selv om der ifølge analytikerne pt. er en negativ stemning omkring aktien.

»Vi forventer, at aktien vil rette sig hurtigt, når der kommer tegn på, at markedsforholdene er i bedring. Prisfastsættelsen er yderst attraktiv,« skriver Jyske Markets.

Det hører også med til de positive fremtidsudsigter, at Nokia stadig har et gennembrud til gode på det nordamerikanske marked.

Nokias bærbare computere forventes på gaden næste år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere