It-kriminelle har angrebet centrale, britiske kommunal- og forbruger-sites, som giver hackerne mulighed for at stjæle personlige oplysninger fra de brugere, der besøger de inficerede hjemmesider.
Det skriver Times Online.
Der er tale om en såkaldt Asprox-virus, som placerer sig ubemærket på de pågældende sites, hvorefter de besøgende er i fare for at blive inficeret. Virusen forsøger at installere sig selv på brugerens computer og giver hackeren adgang til personlige, finansielle informationer.
Der foreligger ikke nogen opgørelse over hvor mange, der er blevet ramt af denne virus, men sikkerhedseksperter vurderer, at den har spredt sig til mindst to millioner computere på verdensplan.
Ifølge politiet i London begyndte det britiske Asprox-problem på en hjemmeside med jobannoncer, men det har senere hen bredt sig til større og mere velbesøgte sites.
»Det har omhandlet to rigtig store websites,« oplyser en talsmand fra politiet til Times Online.
Et af disse sites var Norfolk NHS (National Health Service), som dagligt har flere tusinde besøgende. Hvilket større site, det ellers omhandler, melder historien ikke noget om.
Det oplyses dog, at 12 kommunale sider ligeledes var Asprox-inficeret, og borgere, der eksempelvis loggede på for at betale parkeringsbøder eller lignende, var derfor i fare for at blive 'smittet'.
Det britiske politi mistænker østeuropæiske hackere for at stå bag problemerne, som nu har stået på i to ugers tid.
Yuval Ben-Itzhak, der er teknisk direktør i sikkerhedsfirmaet Finjan, betegner denne form for virus som en "meget seriøs trussel".
»For fem år siden bemærkede man med det samme, at der var noget galt med computeren, når den var blevet inficeret med virus. I dag bemærker man ingenting. Det er nøjagtig, hvad hackeren ønsker. Det giver ham komplet kontrol over de inficerede maskiner,« siger Ben-Itzhak til Times Online.
Når først Asprox-virusen er installeret giver den hackeren mulighed for at stjæle filer, e-mails og passwords. Den kan ligeledes blive brugt til at inficere andre computere.
»Der hviler et ansvar på website-ejerne om at sikre, at de har tilstrækkelig sikkerhedssoftware installeret, så de kriminelle ikke har nemt ved at inficere hjemmesiderne,« siger en talskvinde fra den britiske betalingsorganisation Apacs.
Ifølge Times Online har flere amerikanske websites ligeledes oplevet at blive inficeret med Asprox. Virusen har således fundet vej til hjemmesider, der tilhører Sony's PlayStation, læskedrik-producenten Snapple og vestkyst-byen San Francisco.