TDC: Bredbånd til alle kan ikke lønne sig

Det ville koste 1,3 milliarder kroner at dække hele Danmark med bredbånd, anslår TDC. Og det kan aldrig blive en god forretning.

Hvis alle danske husstande skal have adgang til bredbånd vil det koste 1,3 milliarder kroner. Det fremgår af et svar, som TDC har sendt til IT- og Telestyrelsen. TDC konstaterer samtidig, at en udbygning af bredbåndsdækningen til 100 pct. ikke vil være rentabel ud fra en forretnings-økonomisk betragtning.

I øjeblikket dækker TDC godt 98 procent af befolkningen med ADSL på mindst 512 kbit/s og 95 procent med 2 mbit/s. Men det efterlader stadig et stort antal husstande, som ikke kan få adgang til bredbånd.

Det er en udbredt opfattelse, at de sidste procenter af husstandene uden bredbånd er placeret i yderområder som øer og tyndt befolkede dele af landet. Men ofte er der tale om husstande i forholdsvis tætbefolkede egne, hvor afstanden til den lokale telefoncentral bare er for stor.

Det betyder, at 100 pct. dækning ikke kan realiseres med en geografisk udbygning i nogle få yderområder, men at der kræves en fladedækning over hele landet og dermed etablering af mange yderligere koncentrationspunkter ud over de 1.600, der findes i dag.

Ifølge TDC vil der være brug for yderligere 4.600 koncentrationspunkter, som repræsenterer den primære del af udgiften på 1,3 milliarder kroner. Dertil kommer yderligere 1.100 kr. pr. husstand, som ligger på niveau med de nuværende omkostninger ved tilslutning af ADSL-kunder.

Alternativet til ADSL er at etablere dækning for de sidste procent af husstandene med HDSL (High-bit-rate Digital Subscriber Line). Her er de umiddelbare udgifter begrænset til 32 mio. kr., men derudover skal der investeres 21.000 kr. pr. husstand, hovedsageligt til udstyr i nettet.

HDSL kan levere hastigheder op til 2 mbit/s og rækkevidden er betydelig længere end for ADSL. Dermed kan HDSL løsningen baseres på de nuværende kobbertrådpar og uden at det er nødvendigt at etablere nye elektronikpunkter i access-nettet. Men hvis den eksisterende linie benyttes til HDSL kan der ikke samtidig tilbydes almindelig kredsløbskoblet telefoni.

For at TDC kan opfylde sin forsyningspligt på basal telefoni er det derfor nødvendigt at udvikle en løsning med IP-telefoni baseret på HDSL. TDC vurderer, at det vil tage omkring et år, før en sådan løsning kan tilbydes kunderne. De anslåede udgifter på 32 mio. kr. vil især gå til udviklingen af IP-telefoni-løsningen.

De tekniske begrænsninger i standarden gør, at en højere båndbredde end 2,3 mbit/s med HDSL kræver nedgravning af supplerende kobberledninger, samt ekstra udstyr på centralerne.

Ved en penetration af bredbånd større end 40 procent af den del af befolkningen, som ikke i dag kan få bredbånd, vil ADSL-løsningen være billigst, konstaterer teleselskabet.

Men hvad enten teknologien hedder ADSL eller HDSL, mener TDC altså ikke, at der er økonomi i at lægge bredbånd ud til de sidste par procent af de danske husstande.

IT- og Telestyrelsens beregninger, som netop er sendt til Folketingets videnskabsudvalg, er udelukkende baseret på tal fra TDC.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere