Samme år som iPhone kom til verden, så en anden skelsættende telefon dagens lys. Dog med meget mindre opmærksomhed til følge.
NEO 1973 var for tre år siden, i 2007, den første telefon, som blev skabt til OpenMoko-fællesskabet, der gik ud på at skabe en smartphone efter Open Source-filosofien.
ComON kigger nærmere på linux-telefonens skæbne, der ikke umiddelbart ser lys ud.
www.openmoko.com">Firmaet, der producerer hardware, som OpenMoko-fællesskabet kan lege med, udsendte i kølvandet på NEO 1973 kun én efterfølger, nemlig Freerunner. Den efterfølgende tredje telefon blev aldrig færdig, og firmaets seneste stykke elektronik er slet ikke en telefon, men en e-bog til at læse Wikipedia-artikler. I to et halvt år kom der ingen nye OpenMoko-telefoner.
For en måned siden overtog et tysk firma fanen og tilførte fællesskabet nyt håb med "OpenMoko"-telefon nummer fire, GTA04.
Målet er nået
Det er endnu uvidst om den nye telefon kan holde udviklingen i gang. Men uanset om OpenMoko-eksperimentet nogensinde kommer til den brede befolknings kendskab, så har eksperimentet opfyldt sin mission. Det mener Ole Tange, der tidligere har været engageret i fællesskabet og som bragte den første Freerunner til Danmark.
"Mit mål var at få telefoner, som kører fri software, og som man frit selv kunne programmere - uden at spørge Apple om lov. OpenMoko var på daværende tidspunkt den eneste spiller. Det har ændret sig med Android og MeeGo (tidligere Maemo, red.). Jeg betragter derfor målet som været nået. OpenMoko har været med til at bane vejen," siger Ole Tange.
Af samme årsag udvikler han ikke selv til OpenMoko-fællesskabet længere.
"Mit engagement i OpenMoko-communities stoppede, efter firmaet annoncerede, at næste device ikke ville være en telefon, og efter at Android med Google's G1 telefon havde vist, at de havde et alternativ, som også kørte fri software," siger Ole Tange.
Android har ifølge Ole Tange indfriet ambitionen om at skabe åbent software, som kan køre på mange forskellige platforme - både telefoner, tablets og printere.
Omvendt har OpenMoko-communitiet også bevist, at OpenMoko kan køre på HTC-telefoner.
Hvis du vil have din egen OpenMoko skal du have cirka 2.000 kroner op af lommen og en del fritid i overskud. Find forhandlere her.