Artikel top billede

Wikileaks: Vi har hul igennem til donationer

Syv måneders betalingsblokade er ovre. Men Wikileaks vil stadig sagsøge i Danmark.

Præcis syv måneder efter, at Wikileaks mistede muligheden for at få donationer via kreditkortsbetalinger, har den kontroversielle hjemmeside fået forbindelse til omverdenen igen.

Det er Wikileaks' hostingselskab og tekniske partner DataCell på Island, der bekræfter, at man har modtaget penge via kreditkortsbetalinger.

DataCell mener selv, at det er truslen om at retsforfølge Visa og Mastercard, der er grunden til, at der nu er lukket op for betalinger igen. Med hjælp fra danske Bender von Haller Dragsted gjorde Wikileaks og Datacell det i denne uge klart, at kortselskaberne skal forvente en retssag i Sø- og Handelsretten og en sag ved EU-Kommissionen.

Men der kan også være tale om en misforståelse eller en fejl.

På Visas europæiske kontor udtaler en pressemedarbejder, at hvis der har fundet betalinger sted, så er det ikke sket med velsignelse fra Visa, og at man nu vil undersøge sagen. MasterCard har ikke kommenteret betalingerne.


En ny leverandør

Dansk/norske Teller, der på ordre af Visa og MasterCard opsagde aftalen med Wikileaks, har ifølge DataCell sagt, at man foretrækker at åbne for forbindelsen igen, da der ikke har været fremført bevis for nogle ulovligheder begået af whistleblowerfirmaet. Men Teller har ikke fået tilladelse til det endnu, og det er sandsynligvis heller ikke Teller, der har stået for betalingen i dette tilfælde. 

Ifølge direktør Andreas Fink hos DataCell er betalingerne kommet via en anden unavngiven kort-indløser.

Men selv om DataCell og Wikileaks altså nu har fået en betaling igennem efter meget lang tid, så truer de stadig med at hive kortfirmaerne i retten med krav om erstatning for alle de donationer, som de kunne have modtaget det seneste halve år. Islændingene fortæller, at de stadig kan modtage penge ved direkte bankoverførsler, men at de blokerede kort har betydet en nedgang på 90 procent.

Visa, MasterCard, PayPal, Amazon og en masse andre trak sig sidste år som partnere eller leverandører til Wikileaks på grund af et læk tusindvis af lækkede dokumenter fra det amerikanske militær. Wikileaks-stifter Assange har hele tiden påstået, at det var efter pres fra amerikanske efterretningstjenester.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere