Artikel top billede

Elnettet skal gøres intelligent

Danmark bør omstille sit elsystem til smart grids, konstaterer rapport fra Dansk Energi.

Den nye rapport ”Smart Grid i Danmark” fra Energinet.dk og Dansk Energi beskriver de udfordringer, som elsystemet står overfor i de kommende 15 til 25 år. Den anbefaler, at der bør udarbejdes et intelligent elsystem, også kaldet et smart grid, hvor måling, styring og automatik både foretages i elnettet og hos forbrugerne.

Konklusionen på rapportens økonomiske analyse er, at smart grid er den mest effektive og billigste måde til at udbygge elsystemet, så det kan håndtere de kommende udfordringer. Regnestykket bygger på, at elproduktionen i stigende grad vil komme fra vedvarende energikilder som vindmøller, mens forbrugerne vil erstatte deres benzinbiler med elbiler.

Men selv hvis der kommer færre elbiler end ventet, så skulle regnestykket alligevel holde.

"Så samlet set vurderer vi, at beregningerne er så robuste, at konklusionen er klar: Hvis man ønsker et samfund uafhængigt af fossile brændsler, der bruger store mængder vindkraft til transport og opvarmning, vil Smart Grid være den mest effektive udviklingsvej for elsystemet. Og elbranchen er parat til at indtage en aktiv rolle for at sikre en fælles og koordineret udvikling af et intelligent elsystem i Danmark, hvis der er politisk opbakning til, at vi skal bevæge os i den retning," siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi, som er interesseorganisation for danske energiselskaber.

Det strategiske fundament skal skabes nu, selvom der kan gå mange år før smart grid bliver realitet, lyder konklusionen. Den samlede sanfundsmæssige netto-omkostning for at etablere fremtidens el-system med smart grid anslås til 1,6 mia. kr. Den samlede investering anslås til 9,8 mia. kr., men Dansk Energi mener, at det vil give afledte gevinster på 8,2 mia. kr. Det skyldes blandt andet lavere omkostninger til elproduktion.

Til sammenligning anslås det, at en traditionel udbygning af elnettet uden smart grid vil koste 7,7 mia. kr., og her er der ingen gevinster at hente, konstaterer rapporten.

Den påpeger også, at etableringen af et smart grid vil øge digitaliseringen af de danske husstande. Der vil komme mere måle-, styre- og kommunikations-elektronik i husene, og det betyder at det bliver lettere for forbrugeren at styre sit elforbrug. Desuden vil forbrugeren kunne købe en række relaterede ydelser.

Man kan for eksempel forestille sig, at forbrugerne vil kunne modtage en sms, hvis deres varmepumpe skulle bryde ned, mens de er på vinterferie. De vil kunne vælge automatisk sluk af standby-forbrug i hjemmet, når de ikke er hjemme, og de vil til enhver tid kunne styre temperaturen i huset fra deres telefon eller pc.

Rapporten forudsiger, at der hen af vejen kan komme mange nye produkter, der vil udnytte den nye smart grid infrastruktur – ligesom man har set det med mobiltelefoni og internettet.

I den såkaldte faciliteringsfase, der gælder for de næste par år, vil der ske en stigende udbredelse af elektriske varmepumper, og de kommercielle aktører kommer med den første reelle lancering af el- og hybridbiler.

I etableringsfasen fra 2012 til 2020 vil ændringer på forbrugssiden begynde at gøre sig bemærket, efterhånden som forbrugerne køber flere elbiler, og i denne periode skal den grundlæggende infrastruktur til smart grid etableres.

Den såkaldte kommercialiserings-fase starter i 2020, og her vil elbiler være velkendte og udbredte i gaderne, lyder prognosen. Denne situation gør, at elsystemet skal balanceres via smart grid-funktionalitet i form af intelligent og automatisk styring af forbrugernes apparater samtidig med, at der skal være videreudviklet på smart grid-ydelserne, så der nu er en lang række produkter at vælge imellem for forbrugerne.

Men vejen dertil er lang og foruden den nødvendige teknologi og fælles standarder, som stadig ikke er på plads, kræver det også at den politiske vilje er til stede. Den økonomiske regulering af netselskaberne skal sikre, at de deltager aktivt i udviklingen af smart grid, og at de foretager de nødvendige, langsigtede investeringer i at skabe et intelligent elsystem, anbefales det i rapporten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere