Artikel top billede

Elnettet skal gøres intelligent

Danmark bør omstille sit elsystem til smart grids, konstaterer rapport fra Dansk Energi.

Den nye rapport ”Smart Grid i Danmark” fra Energinet.dk og Dansk Energi beskriver de udfordringer, som elsystemet står overfor i de kommende 15 til 25 år. Den anbefaler, at der bør udarbejdes et intelligent elsystem, også kaldet et smart grid, hvor måling, styring og automatik både foretages i elnettet og hos forbrugerne.

Konklusionen på rapportens økonomiske analyse er, at smart grid er den mest effektive og billigste måde til at udbygge elsystemet, så det kan håndtere de kommende udfordringer. Regnestykket bygger på, at elproduktionen i stigende grad vil komme fra vedvarende energikilder som vindmøller, mens forbrugerne vil erstatte deres benzinbiler med elbiler.

Men selv hvis der kommer færre elbiler end ventet, så skulle regnestykket alligevel holde.

"Så samlet set vurderer vi, at beregningerne er så robuste, at konklusionen er klar: Hvis man ønsker et samfund uafhængigt af fossile brændsler, der bruger store mængder vindkraft til transport og opvarmning, vil Smart Grid være den mest effektive udviklingsvej for elsystemet. Og elbranchen er parat til at indtage en aktiv rolle for at sikre en fælles og koordineret udvikling af et intelligent elsystem i Danmark, hvis der er politisk opbakning til, at vi skal bevæge os i den retning," siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi, som er interesseorganisation for danske energiselskaber.

Det strategiske fundament skal skabes nu, selvom der kan gå mange år før smart grid bliver realitet, lyder konklusionen. Den samlede sanfundsmæssige netto-omkostning for at etablere fremtidens el-system med smart grid anslås til 1,6 mia. kr. Den samlede investering anslås til 9,8 mia. kr., men Dansk Energi mener, at det vil give afledte gevinster på 8,2 mia. kr. Det skyldes blandt andet lavere omkostninger til elproduktion.

Til sammenligning anslås det, at en traditionel udbygning af elnettet uden smart grid vil koste 7,7 mia. kr., og her er der ingen gevinster at hente, konstaterer rapporten.

Den påpeger også, at etableringen af et smart grid vil øge digitaliseringen af de danske husstande. Der vil komme mere måle-, styre- og kommunikations-elektronik i husene, og det betyder at det bliver lettere for forbrugeren at styre sit elforbrug. Desuden vil forbrugeren kunne købe en række relaterede ydelser.

Man kan for eksempel forestille sig, at forbrugerne vil kunne modtage en sms, hvis deres varmepumpe skulle bryde ned, mens de er på vinterferie. De vil kunne vælge automatisk sluk af standby-forbrug i hjemmet, når de ikke er hjemme, og de vil til enhver tid kunne styre temperaturen i huset fra deres telefon eller pc.

Rapporten forudsiger, at der hen af vejen kan komme mange nye produkter, der vil udnytte den nye smart grid infrastruktur – ligesom man har set det med mobiltelefoni og internettet.

I den såkaldte faciliteringsfase, der gælder for de næste par år, vil der ske en stigende udbredelse af elektriske varmepumper, og de kommercielle aktører kommer med den første reelle lancering af el- og hybridbiler.

I etableringsfasen fra 2012 til 2020 vil ændringer på forbrugssiden begynde at gøre sig bemærket, efterhånden som forbrugerne køber flere elbiler, og i denne periode skal den grundlæggende infrastruktur til smart grid etableres.

Den såkaldte kommercialiserings-fase starter i 2020, og her vil elbiler være velkendte og udbredte i gaderne, lyder prognosen. Denne situation gør, at elsystemet skal balanceres via smart grid-funktionalitet i form af intelligent og automatisk styring af forbrugernes apparater samtidig med, at der skal være videreudviklet på smart grid-ydelserne, så der nu er en lang række produkter at vælge imellem for forbrugerne.

Men vejen dertil er lang og foruden den nødvendige teknologi og fælles standarder, som stadig ikke er på plads, kræver det også at den politiske vilje er til stede. Den økonomiske regulering af netselskaberne skal sikre, at de deltager aktivt i udviklingen af smart grid, og at de foretager de nødvendige, langsigtede investeringer i at skabe et intelligent elsystem, anbefales det i rapporten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. marts 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere