Den 100-årige Rudolf Hell døde mandag i den nordtyske by Kiel. Hell var urfaderen til den moderne elektroniske kommunikation og en af de mest betydningsfulde opfindere i den 20. århundrede.
Allerede i 1920'erne fik Hell ideen til at nedbryde tekster og billeder i punkter og linier, som kunne overføres elektronisk og sættes sammen igen hos modtageren.
Som 24-årig indsendte han sin første patentansøgning på et "lyselektronisk billednedbrydningsrør", der senere blev en elementær komponent i fjernsynsapparatet.
Hans doktorarbejde på det tekniske universitet i München, som blev færdiggjort i 1929, var et "retningsvisende radiopejleapparat" - forløberen til automatpiloten.
I samme år startede han sit eget firma og og præsenterede sin vigtigste opfindelse; et "apparat til elektronisk overførsel af tegn", også kendt som Hell-skriveren. Den beskrives som en milepæl indenfor kommunikationsteknologien og forgængeren til den moderne telefax.
Efter krigen genopbyggede ingeniøren sin virksomhed i Kiel og udviklede en perlerække af produkter indenfor tekst- og billedbehandling. I 1950 byggede han den såkaldte "Klitschograph", som gjorde det meget lettere at trykke billeder i aviser, og i 60'erne kom "Cholographen", den første farvescanner.
Rudolf Hell trak sig tilbage som 70-årig. Han modtog talrige priser, bl.a. den højeste tyske fortjenstmedalje og æresborgerskabet i byen Kiel.
Link:
(Kilde: Futurezone)