Sony er i dyb krise.
Senere på året bliver topcheferne tvunget til at fremlægge et regnskab med underskud på mindst 5,5 milliarder kroner. Det kan snige sig op på det dobbelte.
Underskuddet er endnu værre set i lyset af, at Sony forventede et overskud på ca. 11 milliarder kroner. Sony kommer altså til at mangle mindst 16 milliarder i kassen.
Det er kun anden gang siden Sony blev børsnoteret i 1958, at selskabet har underskud, skriver Reuters.
Nyheden gjorde med det samme Sony 10 milliarder kroner mindre værd, da aktierne faldt med ni procent.
Krisen skyldes især at den japanske yen er meget stærk i forhold til udenlandske valutaer. Det betyder, at Sony eksporterer varer med et temmeligt stort tab. Samtidig har det verdensomspændende fald i forbrug ramt hele Sony-koncernen fra film over kameraer til fladskærme.
Sony har tidligere varslet 16.000 fyringer. Det forventes nu at være for lidt.
"Sony kan reducere antallet af produkter og sælge sin finansielle gren," siger JP Morgan-analytikeren Yoshiharu Izumi til Reuters.
"Selv om eksterne faktorer er hovedårsagen til underskuddet, så har Sonys ledelse ansvaret for at tv-delen af koncernen halter. Det skal de stå til ansvar for," siger han.
Endnu en faktor er både de milliarder, Sony brugte på at udvikle Playstation 3, det skuffende salg af konsollen og de penge Sony mister, hver gang en kunde pakker sin nye PS3 ud hjemme i stuen.
Den oprindelige Playstation 3 kostede 690 dollars at producere. De omkostninger har Sony nu fået ned på 449 dollars, men konsollen koster kun 400 dollars i USA. Dermed taber Sony stadig penge på Playstation 3. Det er dog meget normalt, og skal opvejes af indtjening på spil. Men med skuffende salg af konsollen og få eksklusive titler, går økonomien ikke op som Sony havde forventet.
Selv Little Big Planet, som Sony havde store forventninger til og som blev en kritikersucces, er floppet.
For at gøre ondt værre, så har Nintendo fænomenal succes med deres Wii, der ikke kan en brøkdel af, hvad Playstation 3 er i stand til, men til gengæld kan en enkelt ting som Playstation 3 ikke er i nærheden af: Nemlig at få hele familien til at grine sammen.
Sonys nedtur er symptomatisk for det japanske marked. Også Toshiba og Panasonic er i problemer.