Artikel top billede

Googles videoplaner truet af patentkrig

Patent-firma rasler med sablerne. (opdateret)

Gooogle har lovet, at de vil forsvare video-codec'et VP8 med hud og hår. Nu får de måske snart mulighed for at bevise det, efter at patentfirmaet MPEG LA har bedt firmaer om at fortælle, hvis de mener, at de har patentrettigheder til VP8.

MPEG LA står for pooling af patenterne bag nettets pt. mest populære codec, det proprietære h.264, som også DR bruger. Det betyder, at en lang række firmaer med video-patenter, blandt andet Microsoft, har givet MPEG LA tilladelse til licensere brug af h.264. Til gengæld uddeler MPEG LA penge til Microsoft og de øvrige rettighedshavere.

Video-formater kommer og går. For længe siden var det Real, som dominerede. Siden vandt Windows Media frem, og nu er det H.264, der har vundet kampen om dominansen på både web og digitalt fjernsyn. Sidste år fik det udbredte codec en seriøs konkurrent. Det er Googles gratis medieformat WebM, som bruger video-codec'et VP8. Det er et åbent codec, som Google fik fingre i, da de købte On2 Technologies for et år siden. Googles mission er at gøre VP8 til et udbredt codec i den kommende web-standard HTML5.

 

Ok kvalitet i VP8

Kvaliteten i VP8 er rost for at være acceptabel for meget web-brug, hvorimod h.264 er bedre til professionelle video-udbydere med meget specifikke krav. Det skyldes, at formatet kan optimeres ved at skrue på en række parametre. Det er muligt at se en sammenligning af kvaliteten i h.264 og VP8 hos Streaminmedia.com.

Allerede i maj sidste år udtrykte en dansk video-ekspert over for ComON bekymring for, om brugere af VP8 kan risikere patentangreb fra firmaer, som mener, at de ejer rettigheder til teknologier i VP8. Det var Peter Mærsk-Møller, der tidligere var director for real time encoding hos videotjenesten Joost og dengang arbejdede som seniorkonsulent hos Devoteam Consulting, der mente, at video-udbydere er bedre beskyttet med MPEG LA. Ulempen er, at codec'et i mange tilfælde koster penge at bruge.

Google berettede dog allerede sidste år, at de har i sinde at beskytte VP8 mod eventuelle patentangreb. Nu får de altså måske snart muligheden. MPEG LA har bedt eventuelle interessenter fortælle om deres patenter inden den 18. marts, hvorefter MPEG LA's patent-evaluatorer vil analysere, om de har en god sag mod Google.

VP8's licens er gratis gives under en BSD-licens. Eksempelvis Mozilla har bakket op om at bruge VP8 i deres Firefox-browser.

Redigeret: Tidligere stod der, at Open Source Initiative ikke bakkede op om licensen til WebM. Det passer dog ikke. Der er tale om en BSD-licens.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere