Fullrate vil leje fibernettet

Fullrate inviterede i går til et samarbejde med fiberselskaberne om midlertidig levering af internet, men direktør Stig Myken vil også give sine kunder internet over fiber, hvis elselskaberne er med på idéen.

I dag sælger Fullrate bredbånd over det gamle fibernet i Danmarks 50 største byer, men ude i fremtiden vil bredbåndskometen gerne kunne leje sig ind på elselskabernes effektive fibernet.

»Vi er ikke en kobberforretning, vi er en bredbåndsforretning,« fastslår Fullrate-direktør Stig Myken.

I dag har Fullrate sit eget fiber til over 100 telefoncentraler, men derfra bruger selskabet TDC's gamle kobberkabler. Men direktøren har længe været varm på fiberet, fordi teknologien har de flere muligheder end kobberkablerne byder på.

»Fremtiden er fiber, og det var den også, da jeg blev ingniør for tyve år siden med speciale i fiberkommunikation,« siger direktøren, der er inspireret af mobilmarkedet, hvor for eksempel Sonofon lejer sit net ud til Bibob og andre mindre mobilselskaber.

Brancheorganisationen for elselskaberne, Dansk Energi, vil endnu ikke kommentere Fullrates invitation til at sælge traditionelt bredbånd til fiberkunderne, inden fiberet ligger i jorden. Dette skyldes blandt andet, at hver enkelt elselskab selv er herre over sin egen forretningsstrategi.

Teleanalytiker Torben Rune fra Netplan mener, at der er en logik i, at have et nationalt selskab, der kunne sælge det hurtige fiberinternet og kan godt se Fullrate i den rolle indenfor de næste ti år. Hvis altså elselskaberne selv ønsker det.

»Nogle elselskaber vil gerne kunne se forretningsmodellen, men jeg har kendskab til en stribe elselskaber, der vil kæmpe imod med næb og klør,« er Torben Runes vurdering.

En udvej kunne også være, at politikerne ved at regulere markedet tvinger elselskaberne til at lade andre selskaber leje sig ind på markedet, men Torben Rune vurderer ikke, politikerne vil regulere nye bredbåndsteknologier.

Elselskaberne skal dog stramme sig an, for at udbydere som Fullrate skal kunne leje sig ind på fibernettet, påpeger Stig Myken.

»For at fiber skal kunne blive fremtidens teknologi, så skal man finde et fælles design, og når det sker, så er Fullrate også klar til at levere fiber,« siger han.

Fullratedirektøren påpeger, at mange af de forskellige elselskaber bruger vidt forskellige teknologier ude hos slutkunden. I nogle områder skal kunder have bokse i klædeskabet, der kan omdanne data, mens andre fiberudbydere bruger Active Ethernet, som kan sluttes direkte til en switch.

Stig Myken siger dog til sidst, at Fullrate i princippet for fremtiden gerne vil leje sig ind på et hvilket som helst net, der fungerer og er konkurrencedygtigt. Det kan være WiMAX eller det mobile bredbånd.

I bund og grund vil Fullrate være med, hvor teknologien giver mulighed for at tjene penge.

»Vi vil meget gerne medvirke til at veksle magten hurtigere, end det ellers ville ske, hvis vi sad i hver vores hjørne af markedet,« siger Fullrate-direktøren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere