(opdateret) Fem borgere i Vejle-forstaden Bredballe er i gang med at ændre retstilstanden for danskernes medlemskab af fællesantenneforeninger.
De fem vil nemlig ikke lade sig tvinge til medlemskab af Bredballe Antennelaug, der leverer internet og tv fra Stofa.
De fem har i stedet fået fiberbredbånd og tv-ydelser fra Profiber – i dag Waoo – men som landet ligger er de samtidigt tvunget til også at betale for Stofas internet og fjernsyn. Det arrangement synes de ikke ret godt om.
Det tvungne medlemskab af antennelauget skyldes Vejle Kommune. Kommunen har med en deklaration krævet medlemskab af en ”stedlig” antenneforening, og kun Bredballe Antennelaug lever ifølge kommunen op til de specifikationer, når det gælder Bredballe og omegn.
Dansk Energi fører sagen
De fem Bredballe-borgere stikker dog ikke op for bollemælk. De har slet og ret stævnet kommunen for at slippe ud af antenne-tvangen.
De fem har fået Dansk Energi, der er interesseorganisation for fiberselskaberne, til at føre sagen for sig.
Sagen er straks røget i Vestre Landsret, da den anses som principiel, og i går blev det første retsmøde holdt. Dommen ventes at falde i januar.
Christian Berg fra Dansk Energi var til stede ved retsmødet, og han vurderer, at hans organisation har gode chancer for at vinde sagen for de fem Bredballe-borgere.
”Vejle kommune har en dårlig sag. De påberåber sig deklarationer om medlemspligt til fællesantenne udstedt i begyndelsen af 70'erne, altså for snart 40 år siden, hvor der alene blev distribueret analogt radio og tv. Det virker totalt forældet at kommunen skal bestemme hvilken teknologi og leverandør borgerne skal have på tv anno 2010,” siger han.
Antennetvang favoriserer ifølge Dansk Energi TDC/YouSee og Stofa, og skaber ulige konkurrencevilkår og hæmmer elselskabernes muligheder for fiberudrulning mange steder.
Den lovgivning – planloven – der giver Vejle Kommune belæg for at tvinge Bredballe-borgeren til at tilslutte sig fællesantenneanlægget, er under revision.
Regeringens højhastighedskommission anbefalede sidste år, at tilslutningspligten blev fjernet fra planloven, og både folketinget og erhvervsministeren har taget den tanke til sig.
Som led i medieforliget vil regeringen og Dansk Folkeparti og Liberal Alliance ændre planlovens bestemmelser om tilslutningspligt til fællesantenneanlæg, fremgik det af forliget tidligere i år.
Ændringerne bliver dog kun fremadrettet.
”Tilbage står at få lavet en lovændring, så antennetvangen i eksisterende lokalplaner også fjernes. Det sker forhåbentligt også snart,” siger Christian Berg.
I Bredballe har kampen mod antennetvangen ført til dannelsen af Danmarks Digitale Antenneforening, der har til formål at bryde kommunernes monopol ved tingslyste deklarationer i lokalområdet.
Foreningen har samtidig lanceret et alternativt atennetilbud i samarbejde med Waoo, og tilbyder tv, telefoni og internet via fiber for en medlemspris af kun 150 kroner om året. Læs mere her.