Piratjægere ønsker deep packet inspection

Lobbyister hævder, at internetudbydere kan blokere ulovlige filer.

Tænk, hvis din internetudbyder automatisk forhindrede, at du hentede en torrent-fil, fordi den er ulovlig. Metoden er mulig ved at bruge deep packet inspection, hvor internetudbyderne med nyt udstyr kan gennemgå datapakkerne helt ned til mindste detajle.

Dét er en metode, som piratjægerne længe har haft på ønskelisten og endnu ikke har opgivet at få indført.

Ved en lukket møderække i EU-Kommissionen, som har været ført det sidste år, har rettighedshaverne slået på tromme for metoden, som de håber teleselskaber af egen drift - eller via pålæg fra regeringer - vil indføre i deres netværk. Blandt organisationer, der var med ved møderne, var pladeselskabernes organisation IFPI.

”Det er kun ulovligt indhold, som bliver filtreret. Resten flyder frit,” siger en IFPI-ansat, som ikke har tilladelse til at tale til citat.

Teleselskaber som TDC bryder sig ikke om copyright-lobbyisternes ønsker.

”Det er den sædvanlige historie. Vi har ikke noget stort ønske om at gribe ind over for materiale, som bliver distribueret over vores netværk,” siger senior adviser Allan Bartroff fra TDC.

Piratjægerne hævder, at test viser, at internetudbyderne kan finde og blokere indhold som bliver spredt over internettet – endda uden at træde på databeskyttelsen eller privatlivets fred. ISP’erne afviser påstanden. De siger, at det er umuligt at fastslå, om der er tale om ulovlig musik og film i de enkelte datapakker.

Systemet fungerer ved, at rettighedshaverne opretter en database over filer, som bliver distribueret ulovligt over P2P-netværk. Internetudbyderne sørger for at implementere systemet, som så blokerer transmissionen af de pågældende filer.

"Vedicis løsninger giver indholdskontrol uden at påvirke svartiden. Forskellige strategier for implementeringen forhindrer smutveje og almindelige metoder til at omgå det," hævder et af teknologifirmaerne, Vedecis, som står bag teknologien.

Et andet firma, der laver systemer til kontrol af netværk, mener, at teleselskaberne kan tjene penge på at kontrollere deres net.

"Tjen penge på P2P-trafik ved at omdanne ulovlig trafik til legitim, licenseret musik og videotjenester," skriver Audible Magic.

Den IFPI-ansatte fortæller, at pladeselskaberne ikke nærer håb om at få et krav om deep package inspection med i en EU-lov. Unionen vil overlade det til de enkelte lande selv at finde tekniske løsninger for at ramme netpirateri, er vurderingen. IFPI's mål er derfor at få indført modellen – eller andre tiltag - i de enkelte lande.

En rettighedsorganisation, SABAM, havde for tre år siden held til at få en belgisk dommer til at kræve, at internetudbyderen Tiscali, senere omdøbt til Scarlet, skulle bruge Audible Magic til at filtrere kundernes P2P-trafik. Dommen blev dog senere ændret, fordi filteret ikke fungerede til fulde. Rettighedshavere forsøgte også at få irske internetudbydere til at bruge Audible Magic, men uden held. Et argument mod deep package inspection er, at det er højst usikkert, om teknologien virker over for krypteret P2P-trafik, som en del P2P-tjenester tilbyder.

Alternativer, som IFPI også synes om, er eksempelvis den franske 3-strikes-model, hvor borgere kan miste adgangen til internettet, hvis de ikke stopper ulovlig fildeling over deres internetforbindelse. I Danmark forsøger IFPI at få indført brevmodellen, hvor formodede netpirater modtager advarselsbreve med posten. Tanken er at sende op mod 50.000 breve om året til formodede krænkere af ophavsret.

Hele møderækken i EU-Kommissionen har været særdeles lukket. Deltagerne har været omfattet af en fortrolighedsaftale om ikke at afsløre substansen i diskussionerne. Årsagen er, at parterne ikke ønsker at blive citeret i pressen for deres holdninger, som ellers ligger til grund for lovarbejdet i EU-systemet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere