Danskerne er stadig utrygge ved internet. Af de knap tre millioner danskere der har adgang til pc i hjemmet, har 74 pct. installeret antivirusprogrammer og over halvdelen har tillige installeret firewalls. Alligevel afholder mange sig fra at sende fortrolige oplysninger over nettet.
Det konkluder Ministeriet for videnskab, teknologi og udvikling på grundlag af undersøgelserne »Status på it-sikkerheden i Danmark« samt »Borgerne og it-sikkerheden«, der er udarbejdet af Danmarks Statistik i samarbejde med ministeriet.
I undersøgelsen fremgår det, at hele 48 pct. af de adspurgte med adgang til en pc bevidst vælger ikke at sende fortrolige oplysninger over nettet. Kun 19 pct. af de adspurgte bruger digital signatur og/eller kryptering.
De danskere, der ikke anvender it-sikkerhedsprodukter, begrunder det med, at det er for svært at installere, eller at de ikke forstår vejledningerne.
»Undersøgelsen bekræfter, at der er behov for en øget og forståelig information om it-sikkerhed til borgerne, så der skabes trygge rammer for it-anvendelsen,« siger formand for Rådet for it-sikkerhed, Allan Fischer-Madsen.
Og det er lige præcis hvad rådet har tænkt sig. I samarbejde med Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling forbereder Rådet for it-sikkerhed flere tiltag, der skal give borgere og virksomheder adgang til information og vejledning på en lettilgængelig måde.
»Meget tyder på, at der skal satses mere på at få gennemført it-sikkerhedsprocedurer i virksomhederne, og at medarbejderne løbende bør uddannes omkring it-sikkerhed for at opnå en øget it-sikkerhed, « siger Allan Fisher-Madsen.