Finansministeriets Microsoft-aftale møder skarp kritik

En ny aftale mellem Finansministeriet og Microsoft, som skal give rabat på de såkaldte Enterprise Agreements, kan koste staten et to-cifret millionbeløb årligt, mener open-source leverandørernes forening.

Finansministeriet har indgået en aftale med Microsoft omkring de såkaldte Enterprise Agreements (EA), der skal give en ekstra rabat på 16 pct hvis mindst 19 pct. af statens computere har en EA. Aftalen bliver kritiseret af Foreningen for Open Source Leverandører (OSL), som mener at den kan koste staten et to-cifret millionbeløb årligt.

»Det minder mest af alt om et statsligt organiseret pyramidespil. Er du it-chef i en statslig institution, har du et stort pres liggende på dig for at overbevise din kollega i en anden statslig institution om lyksalighederne i Microsofts Enterprise Agreement. For du får kun rabatten, hvis stort set alle de statslige it-chefer hopper med på vognen,« siger Morten Kjærsgaard, formand for OSL.

Han sætter spørgsmålstegn ved, om de statslige institutioner i praksis har brug for de opgraderinger, som aftalen giver mulighed for.

»Enterprise Agreement-aftalen betyder, at de statslige institutioner kan opgradere deres systemer, hver gang der kommer en ny version. Men den praksis benytter langt de færreste institutioner. De får nyt styresystem og office-pakke, når de investerer i en ny PC - og det sker hvert 4. eller 5. år. Der er med andre ord en masse tomme it-kvadratmeter, som staten betaler dyrt for,« siger han.

OSL henviser til, de fleste statslige institutioner allerede i dag har adgang til både Office 2007 Proffesionel Plus og Vista upgrade.

»Besparelsen på de 7 mio. kr. årligt, som Finansministeriet bryster sig af, er ingenting i forhold til, hvad de kunne spare ved at indgå de mere fleksible Select aftaler, hvor man køber de Microsoft-produkter, man skal bruge - og når de skal bruges. Der findes ingen officielle tal for, hvor mange licenser der er i omløb - dem kender kun Microsoft - men et forsigtigt skøn vil ifølge vores beregninger over en femårig periode frigøre mellem 50 og 80 mio. kr. i de statslige institutioner,« siger Morten Kjærsgaard.

Han tilføjer, at aftalen samtidig betyder at Finansministeriet med ét slag sætter hele standard-diskussionen flere år tilbage. Dét synspunkt deles af IT-Politisk Forening, som mener at Finansministeriet burde afholde sig fra at fremme indførelsen af software som på forhånd forventes at ville give problemer i forbindelsen med indførelsen af åbne standarder.

»Det er meget svært ikke at se denne aftale som et forsøg på at underminere indførelsen af en åben dokumentstandard i form af ODF,« siger Niels Elgaard Larsen, formand for IT-Politisk Forening.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere