Finansministeriet har indgået en aftale med Microsoft omkring de såkaldte Enterprise Agreements (EA), der skal give en ekstra rabat på 16 pct hvis mindst 19 pct. af statens computere har en EA. Aftalen bliver kritiseret af Foreningen for Open Source Leverandører (OSL), som mener at den kan koste staten et to-cifret millionbeløb årligt.
»Det minder mest af alt om et statsligt organiseret pyramidespil. Er du it-chef i en statslig institution, har du et stort pres liggende på dig for at overbevise din kollega i en anden statslig institution om lyksalighederne i Microsofts Enterprise Agreement. For du får kun rabatten, hvis stort set alle de statslige it-chefer hopper med på vognen,« siger Morten Kjærsgaard, formand for OSL.
Han sætter spørgsmålstegn ved, om de statslige institutioner i praksis har brug for de opgraderinger, som aftalen giver mulighed for.
»Enterprise Agreement-aftalen betyder, at de statslige institutioner kan opgradere deres systemer, hver gang der kommer en ny version. Men den praksis benytter langt de færreste institutioner. De får nyt styresystem og office-pakke, når de investerer i en ny PC - og det sker hvert 4. eller 5. år. Der er med andre ord en masse tomme it-kvadratmeter, som staten betaler dyrt for,« siger han.
OSL henviser til, de fleste statslige institutioner allerede i dag har adgang til både Office 2007 Proffesionel Plus og Vista upgrade.
»Besparelsen på de 7 mio. kr. årligt, som Finansministeriet bryster sig af, er ingenting i forhold til, hvad de kunne spare ved at indgå de mere fleksible Select aftaler, hvor man køber de Microsoft-produkter, man skal bruge - og når de skal bruges. Der findes ingen officielle tal for, hvor mange licenser der er i omløb - dem kender kun Microsoft - men et forsigtigt skøn vil ifølge vores beregninger over en femårig periode frigøre mellem 50 og 80 mio. kr. i de statslige institutioner,« siger Morten Kjærsgaard.
Han tilføjer, at aftalen samtidig betyder at Finansministeriet med ét slag sætter hele standard-diskussionen flere år tilbage. Dét synspunkt deles af IT-Politisk Forening, som mener at Finansministeriet burde afholde sig fra at fremme indførelsen af software som på forhånd forventes at ville give problemer i forbindelsen med indførelsen af åbne standarder.
»Det er meget svært ikke at se denne aftale som et forsøg på at underminere indførelsen af en åben dokumentstandard i form af ODF,« siger Niels Elgaard Larsen, formand for IT-Politisk Forening.