Intel spår om fremtidens teknologi

Verdens største chipfabrikant har kigget i krystalkuglen og kommer med ti bud på teknologiske tendenser, der vil ændre vores liv.

Det er som bekendt svært at spå om fremtiden, men Intel forsøger alligevel og kommer med ti bud på tendenser, som kommer til at præge det kommende år og som vil være med til at ændre den måde, vi arbejder og lever på. Når man kigger tilbage på 2007 vil historikernes fokus vil ikke være på de konkrete teknologier, mener Intel, men derimod på den betydning som det teknologiske fremskridt vil få i vores samfund, hvor vi i stigende grad er afhængige af computeren - uanset om vi er på arbejde eller hjemme.

Her kommer Intels ti bud på fremtiden:

1. Allestedsnærværende mobilitet vil blive en realitet

Laptops udgør allerede 1/3 af hele pc-salget, og både i vores arbejde og privat nyder vi de mange fordele, der er ved mobile computing. I takt med at ydelsen, energi-effektiviteten og brugervenligheden løbende forbedres vil folks brug af computere i stigende grad blive defineret af hvad de laver og ikke hvor de gør det. Intels mål er at sænke energiforbruget i laptops til en tiendedel inden udgangen af årtiet gennem Ultra Mobile PC Platformen.

2. Bredbåndsinternet uanset hvor som helst du befinder dig

Intel forventer at mobile bredbåndsteknologier som Wimax får det store gennembrud i 2007. Blandt de første "trådløse byer", hvor store områder er dækket med trådløst internet, er London (UK), Bochum (Tyskland), St. Petersborg (Rusland) og Umeå i Sverige.

3. Teknologi: Fra kommunikation til samarbejde

E-mail, mobiltelefoner og internettet handler alt sammen om hurtigere og lettere kommunikation og ens for dem alle er, at de har en stor indflydelse på vores hverdag. Men vi er på vej mod en ny virkelighed, da teknologien nu giver mulighed for bedre relationsskabende kommunikation med brug af video- eller webkonferencer når vi er hjemme og når vi er på arbejde. I vores arbejdsliv vil samarbejdsteknologier fortsat være af altafgørende værdi med 80% af arbejdsstyrken, der forventes at skulle samarbejde på kryds og tværs, uden det behøver at være face-to-face i 2015.

4. Computerbaseret underholdning

Øget kraft og ydelse kombineret med nye forretnings-koncepter i underholdningsbranchen vil betyde et større antal multimedie-downloads. Det forventes at de europæiske forbrugeres download af film vil stige til en værdi af 690 millioner euro ved udgangen af 2010 - fra under 10 millioner euro i 2005. Biografen eller den lokale videoudlejer vil ikke længere være de eneste steder, man kan få fat i de nyeste film.

5. Forbrugerdrevet teknologisk udvikling

De dage hvor al ny teknologi blev udviklet udelukkende for virksomheder eller regeringer, og med en brugbarhed for forbrugerne som en ekstra bonus, er for længst forbi. Skeen er nu i den anden hånd: Forbrugernes krav skaber udviklingen. Selv om vi ikke forventer at arbejds-pc'en udskiftes med en spilkonsol, vil der dog ske en udvikling i kvaliteten i it-branchen. Fra 2007 og frem vil den teknologiinteresserede forbruger være på udkig efter en bedre helhedsoplevelse og forvente at teknologierne kan arbejde sammen gennem gængse standarder. Vi har allerede set flere højprofilerede fusioner (NTL og Virgin Mobile), opkøb (Google og YouTube) og partnerskaber (Yahoo og eBay) som følge af sådanne krav.

6. Bedre pc-ydelse inspirerer til ny brug

Spil-, musik- og videodownload, streaming, imaging og andre multimedierelaterede applikationer er blevet mere og mere populære gennem de seneste år. Med multikerneprocessorernes indtog har computere kunnet levere en bedre ydelse og nye muligheder inden for disse områder. De kommende år vil den forbedrede ydelse afspejle sig i endnu mere af vores arbejde og bane vejen for endnu mere kreative og komplekse applikationer. Øget ydelse gennem den nye flerkerne-arkitektur gør det muligt at multi-taske. F.eks. vil virusscanning eller backup kunne køre i baggrunden, uden det påvirker de applikationer, du arbejder med. Intels plan er at introducere en ny mikroarkitektur hvert andet år for at leve op til de stigende krav.

7. Ydelse bliver grøn

Ført an af en kombination af miljømæssige og økonomiske krav, vil energivenlige computersystemer i 2007 forblive et fokusområde i takt med at antallet af systemer og deres funktionalitet stiger. Da it-chefer ofte har ansvaret for at reducere energiforbruget såvel som for at øge brugernes energibevidsthed, vil øget ydelse kun blive hilst velkommen, hvis det går hånd i hånd med energieffektivitets-forbedringer. I 2010 forventes det at Intels produkter vil have en ydelse pr. watt, der er 300 pct. bedre end nutidens processorer. Udvikling af ny teknologi som f.eks. 32-nanometer processorer vil give en 0,5W håndholdt processorenhed nok kraft til at kunne køre Windows Vista.

8. Udligning af den globale digitale forskel bliver højt prioriteret

I takt med at fordelene ved at anvende it vokser, vil ulemperne ved ikke at have adgang til it blive tilsvarende store. En løsning på de digitale forskelle vil derfor blive en global prioritetssag. Fokus har hidtil været rettet mod at skabe adgang til teknologien, men den skal fremover i stedet for rettes mod resultaterne og fordelene ved at have denne adgang. Den digitale lighed i forhold til konkurrenceevne vil blive et tema - også internt i Europa. Et godt eksempel på den digitale ulighed i Europa er, at blot 45 pct. af den polske befolkning har adgang til en computer. Intel har for nylig skabt et trådløst højhastighedsinternet netværk i Parintins, en by beliggende på en ø i Amazonfloden, hvis beboere nu fra deres computer har adgang til ressourcer og viden på Internettet om områder som medicin, handel og uddannelse.

9. It-uddannelse kommer til at spille en større rolle i Europa

Adgang til teknologi vil kun skabe fordele, hvis brugerne og samfundet som helhed er i stand til at anvende den. Opfattelsen af at dette udelukkende er et issue for ulandene er forfejlet, da mere end 1/3 af borgerne i EU overhovedet ingen it-kundskaber har. Større fokus på it-uddannelse vil være et væsentligt bidrag til den europæiske vidensbaserede økonomi og vil bidrage til at sikre en højere levestandard.

10. Digital teknologi er med til at forbedre sundhedssektoren

Europas sundhedssektor vil i de kommende år komme under et voksende pres, da antallet af personer over 65 år er voksende fra 15,4 pct. i 1995 til 22,4 pct. i 2025 . Indarbejdelse af ny teknologi, der forbinder folk og information på en ny måde, er essentielt, hvis effektiviteten skal øges og omkostningerne reduceres i sundhedssektoren. Vigtigst er udviklingen inden for områder som elektronisk patientjournal og udstyr til fjernmonitorering af enheder og sensorer, der vil være med til at forbedre patientplejen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere