Bombe under e-handel vedtaget

EU-direktiv med nye regler for returret baner vej for svindel i massevis.

EU Parlamentet vedtog i går det direktiv, der har modtaget voldsom kritik fra dansk side, på grund af regler om returret. Regler, der ifølge Dansk Erhverv og FDIH kan gøre det umuligt at drive webshops.

Der er blevet lyttet til den danske kritik, men politikerne har på det centrale punkt ikke ændret holdning. Den kontroversielle sætning står ved magt.

De danske foreninger mener, at det er urimeligt, at forbrugere, der fortryder et køb på internettet, har krav på at få deres penge refunderet, før forhandleren har modtaget den pågældende vare retur. Tilbagebetalingen skal uden undtagelse ske inden 14 dage. Det kan være nok at vise dokumentation - eksempelvis en kvittering fra posthuset eller en fragtmand - for at pakken er afsendt.

Den detalje kan betyde, at butikkerne modtager fup-pakker fra folk, der bevidst forsøger at snyde, eller beskadiget varer, som butikkerne ikke kan sælge videre.
 

"Vi skal beskytte forbrugerene"

ComON har fået fremsendt den fulde aftale fra Christel Schaldemoses kontor i Bruxelles. Den slår fast, at politikerne ikke har lagt vægt på foreningernes kritik.

Der er kun en lille ændring af det oprindelige kritiserede direktiv-forslag i den vedtagne tekst. Den siger, at butikker kan tilbyde at afhente returvaren selv og på den måde få tid til at tjekke forsendelsen, før de tilbagebetaler beløbet. Men det vil i daglig praksis være umuligt for de fleste netbutikker.

FDIH kan i stedet glæde sig over, at EU-parlamentarikerne i sidste øjeblik har ændret en anden regel.

”Det er blevet ændret, så prisen for at returnere en vare under alle omstændigheder skal betales af køberen. Fra tysk side var der forslag om, at butikkerne skulle betale hvis prisen overstiger 40 euro, men det blev ikke vedtaget. Så returomkostningerne er for forbrugerens regning. Butikken er bare forpligtiget til på købstidspunktet at oplyse, hvad eventuelle returomkostninger beløber sig til,” siger Christel Schaldemose (S) til ComON.

Hun har tidligere over for Computerworld.dk givet udtryk for, at hun ikke deler netbutikkernes frygt for, at reglen om den automatiske tilbagebetaling efter 14 dage kommer til at ødelægge nethandlen. Hun har stemt for forslaget sammen med hovedparten af parlamentet (615 for, 16 imod og 21 blanke), med tanke for, at det skal beskytte forbrugerne.
 

14 dages returret

Det pågældende direktiv indeholder mange andre forbedringer for europæiske forbrugere.

For eksempel kræver det klarere information om varens samlede pris og tydeligere produktbeskrivelse. Nu har forbrugerne også 14-dages returret over hele Europa uanset, om de har bestilt en vare over nettet, telefonen eller per postordrer.

En anden ændring er, at en vare skal leveres indenfor 30 dage. Gør den ikke det, kan forbrugeren annullere bestillingen. Når forsendelsen ikke frem, er det butikkens ansvar. Se flere korte forklaringer på, hvad reglerne kommer til at betyde, her, eller se den fulde aftale vedhæftet denne artikel.

Direktivet er først endeligt vedtaget, når det er godkendt i Ministerrådet, hvilket skulle være sikret. Til gengæld får medlemslandene to år til at implementere de nye regler.

”Vi vil aldrig nogensinde opgive retten til, at vores butikker i det mindste får et par dage til at tjekke varen, før de returnerer beløbet. Vi vil selvfølgelig følge loven, men vi skal finde en løsning på det her, og vi vil kæmpe med næb og klør for det,” siger Annette Falberg direktør i FDIH til ComON.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere