Det er ikke kun den danske internet-stjerne Lars Eilstrup Rasmussen, der har forladt Google til fordel for et job hos Facebook. Faktisk har mindst 142 Facebook-ansatte en fortid hos Google. Det viser tal, som New York Times har samlet fra LinkedIn.
Den seneste tids medarbejderflugt er et stort problem for Google. I et interview med avisen fortæller en tidl. produktchef hos Google, hvorfor han skiftede til Facebook. Google har vokset sig stor og tung, og det tager lang tid at få truffet beslutninger. Facebook er stadig lille og dynamisk sammenlignet med Google.
Søgegiganten er ellers stadig en forholdsvis ung virksomhed – den startede for blot 12 år siden i en garage i Silicon Valley. Men allerede nu begynder Google at ligne en dinosaur. En bureaukratisk sværvægter, hvor det er svært at komme igennem med nye ideer.
I løbet af de sidste fem år er Google vokset fra 5.000 til 23.000 ansatte og omsætningen er næsten tidoblet. Det har også medført store ændringer i firmaets struktur.
Google har forsøgt at holde på medarbejderne ved at hæve alle lønninger med 10 procent og udbetale en kontant bonus på 1.000 dollar forleden.
Flere udviklere har også fået tilladelse til at starte deres egne virksomheder inden for Google i stedet for at forlade selskabet. De kan så arbejde uafhængigt, rekruttere andre udviklere og trække på Googles ressourcer.
Et af disse eksempler var netop Google Wave, som havde danske Lars og Jens Rasmussen som de primære bagmænd og var baseret i Australien. De fik en andel i projektet og arbejdede uafhængigt af Google. Men alligevel valgte Google at lukke Wave ned, og Lars Rasmussen gik så til Facebook.
Google overvejer angiveligt at starte en form for inkubator, der skal fostre nye firmaer startet af Googles egne udviklere. Selskabet er også berømt for at give sine udviklere tid – den såkaldte ”20 percent time” - til deres egne personlige projekter, og man forsøger at begrænse antallet af udviklere på et enkelt projekt til 10.
Men virkeligheden ser noget anderledes ud. De fleste projekter vokser hurtigt til 20 eller 40 udviklere, og nye produkter som er udviklet i ”20 percent time” bliver sjældent til noget.
Selvom mange har forladt Google, er der stadig rigtig mange jobansøgninger til alle ledige jobs hos firmaet. Så Google har ikke svært ved at finde medarbejdere. Spørgsmålet for Google er så, om det er de rigtige medarbejdere, eller om de bedste hjerner hellere vil arbejde for mindre og mere dynamiske firmaer.