Nåleprinteren er en sladrehank

De gamle nåleprintere er stadig i brug mange steder. Men forskere advarer nu om, at printerens lyde afslører det, der printes.

Nåleprintere er for længst forsvundet fra de fleste private hjem, men de bliver stadig brugt på mange kontorer - især i bankverden og hos læger, hvor man har brug for at producere udskrifter med gennemslag. Men det er meget problematisk at anvende nåleprintere til fortrolige informationer, mener tyske forskere fra Max-Planck instituttet for softwaresystemer. De har opdaget, at man kan opfange den tekst, som printeren udskriver, blot ved at placere en mikrofon i nærheden af printeren.

Forskerholdet startede med at udskrive en komplet ordbog og registrede så lyden for de enkelte ord i en database. I et normalt kontormiljø vil der være støj i baggrunden og andre lyde, og forskerne har derfor udviklet et filter baseret på talegenkendelse, som adskiller printerens lyde fra baggrundslarmen.

Resultatet var, at forskerne kunne rekonstruere 70 procent af den udskrevne tekst fra printeren alene ved at analysere lydoptagelsen. Det er især kritisk, fordi nåleprintere ofte bliver brugt til kontoudtog, pin-koder og patientjournaler. Ifølge forskerne er det endda muligt at rekonstruere enkelte tal som er udskrevet med printeren - f.eks. en pin-kode - alene ved at bruge lydoptagelsen.

For at afprøve om det nu også kan fungere i praksis installerede forskerne en mikrofon i nærheden af nåleprinteren hos en praktiserende læge - efter aftale. Efter de første seks udskrevne recepter havde deres program analyseret sig frem til det nødvendige lydmønster, og den syvende recept kunne så rekonstrueres, så forskerne var i stand til at læse teksten på computeren.

En rundspørge, som forskerne har fået gennemført samtidig, viser at nåleprintere stadig bruges hos 60 pct. af de praktiserende læger og 30 pct. af bankerne.

Det er ikke første gang, at forskerne har vist at det er nemt at udspionere computerbrugere. Det samme forskerhold har tidligere påvist, at skærmbilledet kan udlæses fra spejlinger i et menneskeøje eller på overfladen af en kaffekop. Andre forskere har demonstreret, at skærmsignalet kan rekonstrueres ved at opfange stråling fra skærmkablet, og det er også demonstreret, at indtastede ord kan afsløres ved at optage tastaturlyde.

Læs mere om den seneste forskning i denne tyske pressemeddelelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere