Windows Update er en bagdør for malware

Windows Update er i sig selv en bagdør for malware. Kommunikationsprotokollen kan nemlig også udnyttes af andre.

Ifølge forskere ved Symantec udgør Windows Update-funktionen en sikkerhedsrisiko, upåagtet om den er blevet brugt som angrebsvektor.

Elia Florio skriver på Symantecs Security Response-blog, at downloadprotokollen bag Windows Update, Background Intelligent Transfer Service (BITS), er den perfekte måde at levere malware til en Windows-computer.

BITS kører i baggrunden og er en asynkron dataoverførselsprotokol, brugt primært af Microsoft til at hente updates til Windows og til at sende filer i Microsofts Messenger-produkt.

BITS er for så vidt en pålidelig service i den forstand, at Windows stoler på den. Det vil sige, at trafik gennem BITS ikke går gennem firewallen, men kommer direkte ind på computeren.

For at gøre det hele værre, er der et kommunikationsinterface, der tillader andre at bruge funktionalitet i BITS. Symantec har observeret snak om mulighedenerne ved at bruge BITS til angreb på et russisk hackerforum sidste efterår. Men det er begyndende angreb gennem denne metode, der får Symantec til at advare mod BITS.

En trojaner udsendt i marts 2007 brugte BITS til at hente skadelig software ned med, efter den havde inficeret et system. Det har fået Symantec til at publicere flere detaljer om, hvordan denne sårbarhed fungerer, så truslen er ganske virkelig.

For så vidt er måden at sende skadelig software ned på en intetanende brugers system ikke ny. Det er faktisk den traditionelle måde at få lagt en keylogger eller lignende software ind. En Trojaner åbner for adgangen og sørger for at hente den software, som angriberen vil have lagt ind på computeren.

Det nye består i, at BITS gør det stille og roligt uden at sætte alarmer i gang i firewalls eller lignende. Normalt ville en trojaner nemlig åbne for download af skadelig software ved at slå firewallen fra eller på anden måde gøre den ubrugelig eller forsøge at indsprøjte kode gennem Internet Explorer.

Det største problem ved BITS er, at der ikke umiddelbart er nogen måde at beskytte sig mod den her slags downloads andet end at undgå at blive inficeret af trojanske heste.

Lederen af Symantecs Security Response, Oliver Friedrichs, siger til ComputerWorld.com at man nu ikke skal bekymre sig om selve Windows Update, da der ikke er nogen tegn på, at den er blevet kompromitteret.

Til gengæld er det meget lidt betryggende, at der er et kæmpe sikkerhedshul, som egentlig ikke kan stoppes manuelt.

Ifølge Elia Florio er der ikke nogen måde at checke, hvad BITS reelt downloader.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere