Efter en demonstration af Microsofts teknologi til at gætte internetbrugeres alder og køn, advarer Journalister Uden Grænser, at teknologien kan bruges til at forfølge dissidenter i diktatoriske regimer.
Microsofts forskere kunne indtil videre gætte køn med 80 procents nøjagtighed og alder med 60 procents nøjagtighed. Men det er ikke nok, og forskerne ville gerne føje flere faktorer, som beskæftigelse og demografi. Dette bekymrer selvfølgelig Journalister Uden Grænser endnu mere.
Men det er ikke alene teknologien, der giver anledning til kritik. Det falder også Journalister Uden Grænser for brystet, at Microsoft har valgt at gennemføre udviklingen i Kina, et land der har store problemer med ytringsfriheden og er kendt for at censurere deres indbyggeres internet. Frygten er, at Kina og lignende regimer vil bruge de indsamlede data som beviser mod kritikere af systemet.
I forvejen er giganter som Microsoft, Yahoo! og Google i modvind på grund af deres datapolitik. Firmaernes søgemaskiner samler massive mængder data sammen om deres brugere, og kun Google har indtil videre lovet anonymisering af dataene. Og det endda først efter to år.