De fleste mobile enheder kører i dag på lithium-batterier. Nu skal mikroskopiske elektroniske enheder gøre det samme. Forskere fra det amerikanske Rice University har konstrueret det, der beskrives som verdens mindste batteri.
Hele lithium-ion-batterienheden er anbragt i en enkelt nanotråd. En sådan nanotråd har en bredde på blot 150 nanometer – det er flere tusinde gange tyndere end et menneskehår. Batteriet er 60.000 gange mindre end et AAA-batteri.
Det teknologiske gennembrud er beskrevet i denne pressemeddelelse, hvor forskerne også fortæller at de har arbejdet frem mod den nye opfindelse i mange år. I december 2010 kunne forskerne fortælle at de havde bygget det første tredimensionelle nanobatteri.
Nu er teknologien videreudviklet og forskerne har allerede demonstreret at batterierne fungerer. De kunne f.eks. bruges til mikroskopiske sensorer der skydes direkte ind i blodbanen. Det kunne også være udstyr til mikroskopiske trådløse netværk.
De nuværende nanobatterier begynder at miste deres kapacitet efter omkring 20 opladninger – men det er et problem, som forskerne regner med at løse inden længe.
Der tales meget om ”internet of things” - hvor alle former for genstande bliver udstyret med computerintelligens. Nanobatteriet kunne bruges sammen med mikroskopiske computere til at gøre alle former for genstande ”intelligente”.
Forskerne fortæller ikke hvornår batteriet er klar til masseproduktion.