Told og moms på Internethandel

Produkter, der bestilles hos udenlandske Internet-butikker, slipper udenom toldvæsenet, når de sendes med kurerfirmaer.

Stadig flere mennesker får adgang til computere og dermed til at handle på Internettet. Selvom den elektroniske handel indtil videre kun udgør en meget lille del af den samlede handel, så er den støt stigende. Et af de store problemer, når det gælder Internethandel, er spørgsmålet om betaling af told og moms; hvordan skal myndighederne sikre, at der bliver betalt told og moms på de varer, der bestilles hjem over Internettet, på samme måde som varer der købes her i landet.


ComON foretog en serie af testbestillinger hos Amazon.com i USA for at se om der bliver pålagt moms og told, når bøgerne leveres til kunder i Danmark. Resultatet, som beskrives senere i denne artikel, afslører, at det langt fra er alle produkter, der sendes til Danmark, som pålægges dansk moms.


Der er tre vinkler på denne sag. Den ene er forbrugerens interesse i at få varen så billigt som muligt, og den anden er samfundets interesse i at der bliver betalt told og moms på alle varer, der kommer ind i landet, også dem der er bestilt over Internettet. Endelig er der et konkurrencespørgsmål, hvor danske butikker, der betaler told og opkræver moms på deres varer, får en ulig konkurrence fra Internet-butikker i udlandet, der ikke betaler told og moms.


Hvordan er reglerne?


Mange er usikre på reglerne for at betale told og moms på varer købt i udlandet over Internettet. Generelt er det den, der sælger varen, og dem, der indfører varen i landet, der skal sørge for at told og moms bliver opkrævet og betalt inden varerne udleveres til køber. Reglerne er, at når man handler via Internettet skal der betales told og moms, når varerne kommer ind i landet.


Bliver varerne sendt med postvæsenet eller et kurérfirma er det leveringsfirmaets ansvar, at der bliver pålagt de nødvendige afgifter. Told og moms skal så opkræves hos modtageren inden varen udleveres.


Der er forskellige regler alt efter om varen er fra et andet EU-land eller er fra et land uden for EU.


Er varen fra et andet EU-land skal der ikke betales told, men kun moms. Det gælder for eksempel bøger fra England (hvor der ikke er moms på bøger).


Men andre varer skal der lægges moms på. Alt efter hvor meget firmaet man køber hos omsætter for i Danmark skal man betale enten dansk moms eller den moms der betales i landet som varen kommer fra. Hvis firmaet sælger for over 280.000 kroner om året i Danmark skal firmaet momsregistreres i Danmark, og der skal pålægges dansk moms.


Er varen fra et land uden for EU, for eksempel fra USA, skal der både betales told og moms.


Der er dog en særregel for "low value"-sendinger. Her gælder en bagatelgrænse på varens værdi. For told er den på 165 kroner, og når det gælder moms på 80 kr.


Kurérfirmaerne er et af de steder, hvor varerne kommer ind i landet. De har deres egne fragtsystemer og er som postvæsenet ansvarlige for at der opkræves told og moms. Men firmaerne konkurrerer om hurtig levering, hvilket kan betyde, at momsafregningen ikke prioriteres så højt som hos Post Danmark.


Testbestilling


Her på ComON bestilte vi bøger hos den amerikanske afdeling af Amazon.com. Vi bestilte i alt seks bøger, der skulle sendes som seks forskellige pakker.


Tre af bøgerne blev bestilt til ekspreslevering. De blev leveret gennem et kurérfirma. Ingen af de bøger vi modtog, som blev leveret per ekspres, blev der opkrævet moms eller told på. Eksprespakker er temmeligt dyre, men bestiller man flere eller dyre bøger kan det altså godt betale sig. Den meromkostning, der opstår når varen skal leveres ekspres, kommer ind igen, fordi man sparer den danske moms - og dertil får varen leveret betydelig hurtigere.


Vi bestilte også tre bøger, som blev sendt med posten. Den ene bog bestilte vi som gave, altså indpakket i gavepapir. Men så fremgår der heller ingen pris af pakken. Den betalte vi heller ikke moms og told for. En gaveindpakning koster 2 $ (dvs knap 13 danske kroner). Her skal bøgerne ikke være særligt dyre før det kan betale sig at investere de 13 kroner og dermed undgå at betale moms og told.


De to andre pakker blev sendt som almindelige pakker med postvæsenet. Den ene betalte vi moms og told for. Den anden gik igennem uden at der blev opkrævet afgifter.


Vi købte for ca. 1400 kr. og i alt blev der opkrævet 35 kr. i moms og told.


Tolden


Vi spurgte Toldcenter København, hvordan proceduren er omkring told og moms, når det gælder varer der kommer ind i landet. Vi fik at vide at både postvæsenet og de forskellige kurerfirmaer selv er ansvarlige for at der pålægges told og moms. Hver dag skal de levere lister over, hvad der er kommet ind i landet, og så vurderer tolden om der er opkrævet de korrekte beløb.


Vi fortalte også at vi på ComON havde købt bøger, der blev leveret med et kurérfirma, og at der ikke var blevet opkrævet hverken moms eller told på nogle af bøgerne. Toldcentret's svar var, at det ikke kunne være rigtigt.


ComON opfordrer vores læsere til at skrive ind med jeres erfaringer med betaling af told og moms for varer, der er bestilt hos udenlandske Internet-butikker. Næste uge vil vi sammenfatte læsernes erfaringer i en ny artikel om emnet.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    JN Data A/S
    Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere