Filmen The Social Network om Faceboookstifter Marc Zuckerberg, og andre Hollywood-fremstillnger af it-udviklere som seje gutter, har gødet jorden for en sand opblomstring af datalogi-faget på amerikanske universiteter.
Rollemodeller som Steve Jobs og Mark Zuckerberg er blevet så populære, at New York Times for nylig beskrev ungdommens it-mæssige opvågning som et ”Sputnik-øjeblik”.
Sidste gang, det skete, var da amerikanerne så Sovjetunionen i 1950’erne sende en Sputnik-satellit ud i rummet. Det førte til en national erkendelse af situationens alvor og fik effektivt sparket USA ud af stratosfæren.
I dag slås landet med anderledes jordnære udfordringer, blandt andet en udbredt arbejdsløshed. Præsident Obama forsøger med blandet held at gøre amerikanerne mere højteknologiske og bedre rustet til fremtiden. På mange universiteter er den proces allerede godt i gang.
På Harvard er introduktionskurset i datalogi på få år blevet firdoblet i størrelse. Her og på mange andre universiteter har man skruet ned for den traditionelt meget generelle og teoretiske tilgang til datalogien, og i stedet forsøgt at gøre faget mere praktisk anvendeligt for de studerende.
Danske piger
På Stanford universitetet kom der fire gange så mange studerende på datalogi, da man for tre år siden lod de studerende koncentrere sig om et konkret fokusområde, som for eksempel kunstig intelligens.
Andre universiteter taler om, at opblomstringen af datalogien i modsætning til dotcom-boblen denne gang bygger på en mere seriøs og reel interesse for faget.
”De studerende er jo Facebook- og Google-brugere, og de forholder sig til, at dem, der stiftede disse firmaer, faktisk ikke er særlig forskellige fra dem selv. Har man den erkendelse, at man selv kunne gøre det samme, så er det en meget stærk motivation,” siger Mehran Sahami, der er ass. formand for computer science på Standford.
ComON har spurgt lederen af datalogisk institut på Københavns Universitet, Martin Zachariasen, om han genkender tendensen fra USA. Det gør han.
”Både datalogi-studiet og it-uddannelserne generelt oplever en stigende søgning. En tidigere undersøgelse viste, at faget på landets universiteter oplevede en 40 procent øget tilslutning sidste år,” fortæller han.
Datalogisk Institut på KU havde for tre år siden 86 studerende. I dag er der ifølge institutlederen 150 studerende tilmeldt.
Oplever du, at datalogi blevet mere sexet?
”Tjoeh,” svarer Martin Zachariasen.
Han mener, at opblomstringen af datalogien skyldes en blanding af, at folk kan se nogle fremtidsmuligheder, og så det element, at de rent faktisk interesser sig for faget.
”Vi har nok stadig et noget nørdet image – og vi har stadig svært ved at tiltrække kvinder”, siger institutlederen.
Han er lidt skeptisk over for, om Hollywood har spillet den store rolle. Martin Zachariasen mener snarere, at forklaringen på den øgede tilslutning til datalogi og de øvrige it-udannelser simpelthen er udslag af, at computeren er blevet en naturlig del af de fleste menneskers liv. Før i tiden var den noget fremmedartet og en lidt mærkeligt størrelse for de fleste andre end lige nørderne og deres venner.
”Jeg snakkede med Mads Tofte (rektor på IT Univeristet, red) for nylig, og vi blev enige om, at de, der går i folkeskolen og gymnasiet i dag har et langt mere naturligt forhold til it, end flertallet af unge havde tidligere,” siger han.
Med de seneste års stigning i antallet af studerende er Datalogisk Institut på Københavns Universitet så småt ved at komme op på niveauet fra før dot com-boblen. I 2002 og 2003 var der over 200 studerenmde på instituttet. Præcist samme tendens beskrives i USA.
Hvor mange, der rent faktisk fuldfører studierne, og hvordan den trend relaterer sig til antallet af glorværdige nørder fremstillet som attraktive rollemodeller på filmlærredet, melder historien foreløbigt ikke noget om. Heller ikke, at Mark Zuckerberg faktisk ikke havde computer science som hovedfag – og at han aldrig nåede at fuldføre sit studium.