Her er fremtidens mus

Microsoft Research arbejder på at udvikle fremtidens multitouch-mus. Her er de fem prototyper.

Den gode gamle computermus har ikke forandret sig meget i de sidste mange år. Faktisk blev computermusen opfundet helt tilbage i 1963 af Douglas Engelbart på Stanford Research Institute og hans oprindelige prototype ligner stadig det apparat, vi skubber rundt på bordet i dag. Prototypen havde dog hjul, som senere blev udskiftet med en roterende kugle, og senere kom to, tre, ja hele fire knapper og – revolution! – et lille scrollhjul. Og så er der selvfølgelig de optiske og trådløse mus, men brugeroplevelsen er stadig den samme.

For at få en ide om hvordan fremtidens mus kommer til at tage sig ud kan det anbefales at tage en tur forbi denne side hos Microsoft Research, hvor man kan hente et forskningspapir og en video som beskriver fem prototyper på multi-touch mus.

Den første prototype, FTIR (frustrated total internal reflection), har en berøringsfølsom akryl-flade, hvor en infrarød sensor registrerer fingrenes bevægelser. Det skulle f.eks. være muligt at tegne med en eller to fingre ved at føre dem hen over fladen.

En mere usædvanlig prototype, ORB, har form for en halvkugle og indeholder et infrarødt kamera, der registrerer tryk på hele musens overflade. Den er altså berøringsfølsom ligesom FTIR, men den følsomme flade er større.

Prototypen CAP (capacitive) er helt anderledes. Her bruges en rigtig multitouch-sensor til at registrere, hvor fingrene befinder sig på musen. Den ligner en almindelig mus og har ikke helt samme opløsning som de infrarøde enheder.

Den såkaldte Side Mouse ligger under håndfladen og registrerer fingertryk på bordet med et infrarødt kamera. Her er man altså ikke begrænset til at flytte fingrene rundt på musen, men kan bruge hele bordet som berøringsfølsom overflade. Men ulempen er, at andre objekter på bordet kan forvirre de infrarøde sensorer i musen.

Den mest usædvanlige af prototyperne er måske Arty (articulated), som har to ”arme” til tommel- og pegefinger. De to arme kan bevæges uafhængigt af hinanden og musen kommer dermed til at fungere som tre almindelige Bluetooth-mus. Den normale musepil på skærmen er erstattet af en såkaldt multitouch-cloud.

Microsoft Research fortæller ikke hvornår man regner med at kunne slippe sine mus løs på verdens skriveborde.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere