Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Det offentlige vægter service over sikkerhed

Sikkerheden bliver ofte skubbet i baggrunden i de offentlige myndigheders iver efter at tilbyde borgerne digital selvbetjening, lyder det fra sikkerhedsfirmaet Protego.

I deres iver efter at tilbyde borgerne elektroniske servicetilbud, vægter offentlige myndigheder ofte sikkerheden lavere. Det oplever sikkerhedsfirmaet Protego, der ser en tendens til øget fokus på brugervenlighed i borgerservice, men ofte på bekostning af sikkerheden.

Protego, der har foretaget omkring 200 tests af offentlige systemer, kan konkludere, at næsten tre ud af fire af de testede myndigheder har mindst én såkaldt høj-risiko sårbarhed i it-systemerne, hvor udefrakommende eksempelvis kan skaffe sig adgang til systemet. Desuden konstaterer firmaet, at 15 procent af disse sårbarheder ikke er blevet rettet inden næste test.

Selvom Protego vurderer, at den offentlige sektors opmærksomhed på sikkerheden er forholdsvis stor - kun overgået af den industrielle sektor og finanssektoren - ser virksomheden samtidig en vis berøringsangst overfor it-sikkerhed.

»Vi oplever en kraftig vækst i efterspørgslen på sikkerhed i kommunernes it-systemer. Men samtidig mangler der viden på sikkerhedsområdet i det offentlige, og vi ser en tendens til, at sikkerhed bliver betragtet som besværligt eller dyrt. De kommunale ledelser bliver ofte blændet af mulighederne ved digital borgerservice, men nedprioriterer i stedet sikkerheden«, siger kommunikationschef Claus Fonnesbech til it-avisen ComOn.

Hos Kommunernes Landsforening (KL) peger man på, at it-sikkerhed bliver et mere og mere komplekst emne i takt med, at de offentlige myndigheder i højere grad benytter digital forvaltning og selvbetjeningssystemer, hvor følsomme data sendes elektronisk.

»Der er nok nærmere tale om, at de offentlige myndigheder ikke opprioriterer sikkerheden i tilstrækkelig grad. Det bliver tit betragtet som mere interessant at beskæftige sig med bedre borgerservice end med sikkerheds-problematikker«, vurderer konsulent Michael Hald fra KL's Kontor for Administration og IT.

Tal fra Danmarks Statistik for 2003 viser, at 16 procent af de statslige myndigheder har været udsat for "uautoriseret adgang til systemer og data". Det tilsvarende tal er otte procent af de amtslige myndigheder og syv procent af kommunerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere