Krav om etiske regler for dræber-robotter

En forsker i kunstig intelligens mener at der er brug for en international debat om brugen af autonome militære dræber-robotter.

Det amerikanske militær bruger hundredvis af ubemandede droner i Irak og Afghanistan, som styres af piloter der sidder hjemme i USA – og det næste skridt kan blive fuldt autonome dræber-robotter, som selv skal skelne mellem civile og soldater. Professor Noel Sharkey fra University of Sheffield har længe advaret om konsekvenserne af distance-krigsførsel, hvor operatører sidder tusindvis af kilometer væk fra slagmarken og trykker på knapper, der sender byger af raketter ned over små prikker på skærmen, og han mener at det kun bliver endnu værre, hvis robotten fungerer helt uden menneskelig kontrol.

»Robotter som selv kan afgøre hvor de vil dræbe, hvem de vil dræbe og hvornår de vil dræbe står højt på ønskesedlen hos militæret alle steder,« sagde Sharkey forleden på en konference i London ifølge BBC News.

Han anslår at de amerikanske militære droner eller UAV’er (Unmanned Aerial Vehicles) har gennemført 60 angreb i Pakistan i de sidste tre år og dræbt 14 medlemmer af Al-Qaeda, men samtidig har 687 civile mistet livet.

Robotter fejler når det gælder om de to grundlæggende principper i krigsførelse; at skelne ven fra fjende, og proportionalitet, altså den passende magtanvendelse for at få en militær overlegenhed.

»Robotter har ikke den nødvendige evne til at skelne. De kan end ikke tænke så langt, at de kan kaldes dumme – de kan ikke skelne mellem civile og ikke-civile; det er svært nok for soldater at gøre det. Og glem alt om proportionalitet, der er ikke nogen software der kan gøre en robot i stand til at forstå det,« sagde Sharkey ifølge BBC.

I Storbritannien er det forbudt for militæret at udøve dødelig vold uden indgreb fra mennesker, men en rapport fra det amerikanske luftvåben forudsiger, at der kommer autonome robotter. I fremtiden skal de menneskelige operatører blot overvåge, at robotten opfører sig korrekt, i stedet for at styre den direkte – og det næste skridt kan så blive fuld autonomi.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere