Viviane Reding, der er EU's telekommissær, har truet teleselskaberne med, at EU vil fastsætte højest tilladte priser, hvis ikke teleselskaberne selv sætter priserne ned inden 1. juli i år.
Nu lader det til, at de danske udbydere har lyttet efter.
Viviane Reding vil have en SMS ned på 89 øre, hvor den i dag koster i gennemsnit 2,16 kroner at sende, hvis man er i udlandet. Visse selskaber tager helt op til 82 kroner for at modtage en megabyte data. EU-Kommissionen vil have priserne helt ned på 2,61 kroner pr. megabyte.
3 indfører fra 19. maj en fast datapris på mobiltelefoner på 16 kroner pr. megabyte i hele Europa. Det gælder også Liechtenstein, Island og Norge, som ellers står udenfor EU. De fleste steder har det før kostet 80 kroner pr. megabyte. I Italien, Storbritannien, Irland, Østrig, Australien og Hong Kong, hvor 3 har egne selskaber, stiger priserne dog fra før 8 kroner pr. megabyte til 16 kroner, ifølge business.dk.
Telia satte allerede 1. april prisen ned til 16 kroner pr. megabyte fra samtlige EU-lande. Før kostede det op til 69 kroner pr. megabyte.
TDC gør også klar til prisfald, men holder foreløbigt kortene ind til kroppen. I øjeblikket koster det 55 kroner pr. megabyte i de fleste europæiske lande, men 90 kroner i eksempelvis Tyrkiet.
Hvor de fleste danske teleselskaber i EU altså ser ud til at lægge sig på nogenlunde ens priser, går Sonofon forrest og sænker priserne på at sende beskeder fra udlandet og gå på nettet fra 1. maj.
»Vi sænker priserne fra 25 til 3 kroner pr. megabyte data i Sverige, Norge og Danmark. En tredjedel af vore kunders samlede dataforbrug ligger nemlig i Norden. Det kræver dog, at man køber et særligt tillægsabonnement til 40 kroner om måneden,« siger Peter Glüsing, der er pressechef hos Sonofon.
I øjeblikket koster det 45 kroner pr. megabyte i EU for Sonofonkunder, 60 kroner i resten af Europa og 88 kroner i resten af verden.
Teleanalytiker John Strand mener, at EU skævridder markedet:
»I takt med at konkurrencen blandt teleselskaberne stiger, og datatrafikken tager til, vil priserne falde. Samtidig kommer der konkurrence fra andre teknologier som WIMAX (langtrækkende, trådløs netforbindelse, red.), almindelige trådløse net, som man bruger lokalt, og fra selskaber som spanske Fon og britiske The Cloud, som forsøger at opbygge hele trådløse zoner rundt omkring. Det værste, der kan ske, er, at politikerne går ind og skævvrider konkurrencen,« siger John Strand, der er teleanalytiker og direktør for Strand Consult til Business.