»COP15 doesn’t matter«. Sådan lyder den provokerende overskrift i en ny rapport fra Cleantech Group. Udfaldet af de internationale klimaforhandlinger i København i næste måned får ingen direkte betydning for cleantech-sektoren, lyder konklusionen i rapporten. Begrebet cleantech dækker ikke kun grøn IT, men alle former for produkter og tjenesteydelser som forbedrer energieffektivitet eller begrænser forurening eller andre skadelige konsekvenser for miljøet.
Lige nu befinder forhandlingerne sig i et dødvande, og det er tvivlsomt, om det vil lykkes at komme frem til en juridisk bindende aftale i København. Men uanset om forhandlerne kommer frem til en aftale eller ej, så har det kun meget begrænset betydning for de firmaer, som sælger grøn teknologi.
»Den private sektor vil ikke lade bureaukratiet komme i vejen for, at tingene bliver gjort. Pengene flyder allerede,« siger Dallas Kachan fra Cleantech Group.
De mest betydningsfulde klimainitiativer kommer fra G20 og G2 (USA og Kina). FN’s Climate Change Conference (UNFCCC) er for langsom og bureaukratisk, mener Cleantech.
Rapporten konstaterer at investeringerne i cleantech-sektoren vil fortsætte uanset resultatet i København, og det samme vil den statslige støtte til grønne teknologier.
Men USAs manglende evne til at gennemføre ny klimalovgivning og dermed begrænse sin egen enorme co2-udledning vil gøre enhver København-aftale mere eller mindre irrelevant, mens det fremadstormene Kina ligeledes kan stikke en kæp i hjulpet på processen.
Industrien bør derfor ikke vente en mulig København-aftale som et startskud til nye investeringer i cleantech. COP15 betegnes som endnu en milepæl på vejen mod en klimaaftale, men heller ikke mere. Rapporten tilføjer dog, at konferencen kan være med til at skabe større opmærksomhed omkring grøn teknologi, hvilket kan skabe øget efterspørgsel.