Artikel top billede

Stuxnet inficerer iransk atomkraftværk

Er Stuxnet den første statsvirus? Meget tyder på at internet-ormen er skabt for at ramme Iran.

Internet-ormen Stuxnet kan være et af de første eksempler på cyberkrig. Stuxnet dukkede første gang op i juli og går specifikt efter de såkaldte SCADA-systemer fra tyske Siemens. Det er systemer, som bruges til at overvåge og styre industrielle anlæg i fabrikker – men systemet bliver også brugt i olieraffinaderier og atomkraftværker.

Ifølge Symantec er næsten 60 procent af de Stuxnet-inficerede computere placeret i Iran – det har udløst spekulationer om, at der kan være tale om et målrettet angreb mod landet. Iran har nu for første gang bekræftet, at atomkraftværket Buskehr også er ramt af ormen. Siemens afviser at man har leveret udstyr til Buskehr, men iranerne har muligvis fået fat i Siemens-systemer af omveje.

Et halvstatsligt nyhedsbureau i Iran kunne i sidste uge fortælle, at mindst 30.000 computere i landet er inficeret med Stuxnet. Det samme nyhedsbureau kalder da også Stuxnet for ”en del af en elektronisk krig mod Iran”.

Teorien om et målrettet angreb støttes af, at Stuxnet er langt mere kompleks end det meste af den malware, der spredes på nettet.

”Antallet af komponenter og kodelinjer er meget stort, og desuden har skaberne vist at de er i stand til at tilpasse ormen til at bruge et åbent sikkerhedshul til at sprede sig gennem flytbare lagermedier. Det viser at programmørerne råder over enorme ressourcer og den nødvendige tid til en stor opgave som denne; det er bestemt ikke en teenage-hacker, der sidder og koder i sit soveværelse,” skriver Symantec.

Stuxnet kombinerer en række forskellige teknikker og programmet er meget komplekst. Kaspersky Labs mener, at Stuxnet er en slags prototype på en ny form for cybervåben. En statsudviklet virus, der skal ramme et andet land. Ifølge sikkerhedsfirmaet er Stuxnet udviklet af et hold af eksperter med adgang til viden om SCADA-systemerne og stort set ubegrænsede ressourcer.

Skaberne af Stuxnet har udnyttet hele fire såkaldte zero-day-exploits, altså helt nye sikkerhedshuller i Windows – sådanne exploits handles på det sorte marked til flere millioner kroner.

Kaspersky Labs vurderer, at Stuxnet er skrevet for at stjæle informationer og sabotere industrielle anlæg i Iran. En amerikansk topembedsmand fra National Cybersecurity and Communications Integration Center afviser dog, at man står bag Stuxnet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere