Efterskoler slår ned på pirater

Efterskoler overvåger elever for at slå ned på ulovlig fildeling.

Når elever på danske efterskoler surfer på nettet, holder efterskolen ofte øje med, hvad eleven henter. Det er for at forhindre pirateri, og nu vil Efterskoleforeningen optrappe piratjagten fra centralt hold.

"Med det nye system, som vi har, der er et halvandet år gammelt, kan vi se, hvem det er, hvis det sker. Så har vi en samtale, hvor jeg påpeger over for vedkommende, at hvis det har økonomiske sanktioner, så rammer det tilbage til ham selv," fortæller forstander Kim Nissen, Efterskolen Øresund i Espergærde til Frederiksborgs Amts Avis.

Omkring 200 gange om måneden indberetter Undervisningsministeriet, der er ansvarlig for datatrafikken til uddannelsesstederne, sager om ulovlig download af film, musik og spil på efterskolerne. Derfor opfordrer UNI-C nu skolerne til at få en tydelig politik for brug af internettet.

Efterskoleforeningen forklarer, at de enkelte skoler selv bestemmer, om de vil overvåge fildelingen. Men nu vil foreningen fra centralt hold opfordre efterskolerne til at bekæmpe pirateriet.

"Vi skal tænke hårdere i problemet nu. Og vi skal se på, hvordan vi agerer som forening. Vi skal have lavet en plan for, hvordan skolerne kommer det her til livs," fortæller Troels Borring til DR Kultur.

 

Derfor må skoler og virksomheder kontrollere

En ComON-læser har over for redaktionen slået tvivl om, hvorvidt det er lovligt at overvåge elevernes downloads. Men skoler og arbejdsgivere må gerne kontrollere netværket, forklarer kontorchef i Datatilsynet, Lena Andersen.

"Helt generelt må kontrol med brug af internet kun ske, hvis man følger en berettiget interesse, der overstiger hensynet til de berørte elever eller medarbejdere. Det har Datatilsynet og tidligere Registertilsynet i konkrete tilfælde fundet var tilfældet i sager om overvågning af elevers brug af internet og i sager på arbejdsmarkedet," forklarer Lena Andersen.

Overvågningen må dog ikke ske i det skjulte.

"I begge tilfælde er det imidlertid en forudsætning, at der gives klar og tydelig forudgående information. Det skal altså være åbent og transparent at man overvåger," siger kontorchefen.

I hjemmet har eksempelvis forældre friere rammer.

"Inden for hjemmets vægge gælder der undtagelser fra persondataloven," siger Lena Andersen.

Datatilsynets praksis kan læses mere om i Datatilsynets årsberetning fra 1999. Her fortæller tilsynet, at skoler gerne må overvåge deres elever, såfremt det er sagligt forsvarligt.

"Efter Registertilsynets opfattelse måtte sikring af, at Internettet anvendes etisk forsvarligt i forbindelse med undervisningen anses for at udgøre et sagligt formål," skrev Datatilsynet i 1999.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere