Dødsdømte papiraviser skal reddes af Kindle

Amazon er på vej med en ny Kindle der er stor nok til at vise aviser. Det kan redde journalistikken fra at dø ud, og det er bydende nødvendigt. Verdens aviser er i dødskamp.

Den frie presse i form af de hæderkronede papiraviser befinder sig i en regulær dødskamp. Herhjemme lever Berlingske Tidende kun på bankernes nåde. Og i udlandet er avisdøden udbredt. Selveste The New York Times var længe truet på sin eksistens og kun et sidste øjeblik lån fra en mexicansk mangemilliardær reddede verdens måske mest respekterede avis.

Som New York Times egen stjerneklummeskribent Maureen Dowd skriver:

"Gamle aviser minder om aldrende stumfilmstjerner - paniske over at se sig selv overflødiggjort af ny teknologi".

Men der er måske en løsning. Netop New York Times fortæller i dag, at Amazon kun få måneder efter lanceringen af Kindle 2 nu er på vej med en ny og større Kindle. Den har en større skærm og er udviklet i samarbejde med flere af de store amerikanske og britiske avisforlag. Den nye Kindle er formentlig det første reelle forsøg i verden på at tjene penge på elektroniske aviser. Og det er bydende nødvendigt.

Selv om det ofte kan virke som om, at kun de færreste vil begræde avisernes død, så er det et omfattende demokratisk problem, hvis de store bladhuse med hundredvis af journalister ansat ikke længere eksisterer. En undersøgelse fra sidste uge viser, at papiraviser suverænt er de mest citerede medier i Danmark.

Historierne i den overordnede nyhedsstrøm begynder i aviserne og ender på nettet i radio og på tv. Det er med andre ord fra Jyllands-Posten, Berlingske Tidende, Politiken, BT, Ekstra Bladet og få specialmedier, at de historier der påvirker det danske samfund, stammer.

"Antallet af originalnyheder, der genereres af fritstående webmedier, er begrænset, for de har formentlig ikke råd til at producere den type journalistik. Journalistforbundets opgørelse over, hvor journalister er ansat, viser, at kun 50 organiserede journalister var tilknyttet et fritstående webmedie, mens ca. 2300 journalister var tilknyttet dagbladsredaktionerne i vores nyhedsuge 2008," siger CBS-professor Anker Brink Lund, der står bag undersøgelsen, til Jyllands Posten.

Derfor er det afgørende for den journalistiske fødekæde, som vi kender den i dag, at papiraviserne overlever. Men ikke alene er aviser verden over udsat for gigantiske fald i oplaget, også annoncepriserne er styrtdykket, og indtjeningen på deres online-sites er yderst begrænset.

Derfor leder alle topchefer i verdens avisbranche netop nu efter en løsning inden det er for sent.

Den løsning kan være Kindle eller noget lignende. Ikke fordi Kindle kan få flere til at læse aviser, men fordi Kindle kan begrænse udgifterne. Politikens chefredaktør Tøger Seidenfaden mener dog, at et produkt som Kindle kun kan redde aviserne, hvis folk opfatter det som en reel erstatning for den trykte avis.

"Hvis vi dropper papiret vil det mindst spare os for halvdelen af vores udgifter. Men det springende punkt er om folk vil opfatte e-papir som en del af nettet, hvor alt traditionelt er gratis, eller som en ny måde at få en traditionel avis, der koster penge," sagde han til Journalisten.dk i februar.

Forfatteren Michael Pastore, der har skrevet bogen '50 benefits of eBooks' mener, at løsningen på avisernes krise, personificeret ved New York Times, er e-bogen.

"New York Times skal bygge deres egen NYeTBook, sælge den for under 500 kroner og opkræve 25 dollars om året for al indhold," skriver han.

Måske er det det som New York Times nu har gjort i samarbejde med Amazon og andre mediehuse.

Den aktuelle Kindle 2 har en 6-tommers skærm fra E-Ink med en opløsning på 600 x 800 billedpunkter. Dermed er den egnet til e-bøger, men ikke helt så praktisk til aviser, hvor man er vant til at læse i et noget større format. Det forlyder ikke, hvor stor skærmen i den nye Kindle bliver eller hvad prisen er. Muligvis vil den blive solgt sammen med et avisabonnement.

Amazon er ikke de eneste, der arbejder på nye e-læsere til aviser. Apple er angiveligt også på vej med et apparat, der kan bruges til at læse elektroniske aviser undervejs, og mediekoncernen Hearst udvikler en lignende enhed.

Selskabet Plastic Logic udvikler et læseapparat, der ventes færdigt til næste år, og der er angiveligt allerede indgået aftaler med aviserne USA Today og Financial Times.

Amazon tilbyder allerede abonnementer til 58 forskellige aviser og tidsskrifter til sine to Kindle-modeller, som stadig kun kan købes i USA.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere