I 2008 mistede en kunde hos Telia sin mobiletelefon, og før den blev meldt stjålet, havde en anden person brugt for flere tusindkroner ved at købe spil og andre indholdtakserede tjenester. Men hvem skal betale den regning?
Kunden mente ikke, at han var forpligtet til det, da han ifølge sin forklaring ikke havde haft telefonen i sin varetægt, mens forbruget havde stået på. På den anden side mente Telia, at kunden havde meldt sin stjålet så sent, at han ikke havde gjort nok for at melde telefonen savnet, så en tredjeperson i næsten et døgn frit kunne få telefonregningen til at eksplodere.
Derfor er sagen havnet i Teleankenævnet, hvor der nu er faldet afgørelse. Kunden skal ikke betale regningen.
Selvrisiko?
Det var klagerens søn, der anvendte telefonen. Sønnen opdagede i skolen, at han ikke havde sin mobiltelefon på sig. Han ledte forgæves efter den på skolen, og om aftenen havde han ellers travlt med lektier og andre ting i hjemmet og havde generelt ikke brug for telefonen. Først næste dag ledte han videre på skolen. Også uden held. Ved middagstid blev telefonen meldt savnet.
Den forklaring tror Telia dog ikke på. Telefirmaet mener at kunne se, at sønnen jævnligt bruger sin telefon på forskellige tidspunkter af døgnet – ikke mindst om aftenen. Derfor mener telefirmaet, at kunden burde havde gjort mere for at lede efter telefonen allerede den samme dag.
Når man mister sit Dankort hæfter man for mellem 1.200 og 8.000 kroner af det beløb, som andre skulle finde på at hæve fra det bortkomne kort. De 1.200 er standard, men hvis man er meget sløv med at med at melde kortet stjålet, kan selvrisikoen blive op til 8.000 kroner.
Den regel i loven om betalingstjenester mente Telia også skulle gælde for den bortkomne telefon. Men et flertalt i teleankenævnet pegede på, at kunden kun kan pålægges en hæftelse, hvis der er tale om telefoni. Og i det aktuelle tilfælde var der ikke tale om almindelig telefoni – men spil og indholdstakserede tjenester.
Teleankenævnet giver dermed klageren ret. Telia må selv betale for mobiltyvens forbrug, der var langt over de 8.000 kroner.
Der var ikke enighed i nævnet. De medlemmer, der repræsenterer telebranchen, gav Telia medhold.
Kundens telefon var egentlig pålagt et forbrugsloft på 300 kroner, men da forbruget opdateres inden for 24 timer, kunne et forbrugsloft ikke opdage misbruget, som primært er foretaget i løbet af fem timer.