Telia skal betale mobiltyvs telefonregning

Mobilejer hæfter ikke for tyvs brug af stjålet mobiltelefon.

I 2008 mistede en kunde hos Telia sin mobiletelefon, og før den blev meldt stjålet, havde en anden person brugt for flere tusindkroner ved at købe spil og andre indholdtakserede tjenester. Men hvem skal betale den regning?

Kunden mente ikke, at han var forpligtet til det, da han ifølge sin forklaring ikke havde haft telefonen i sin varetægt, mens forbruget havde stået på. På den anden side mente Telia, at kunden havde meldt sin stjålet så sent, at han ikke havde gjort nok for at melde telefonen savnet, så en tredjeperson i næsten et døgn frit kunne få telefonregningen til at eksplodere.

Derfor er sagen havnet i Teleankenævnet, hvor der nu er faldet afgørelse. Kunden skal ikke betale regningen.

Selvrisiko?
Det var klagerens søn, der anvendte telefonen. Sønnen opdagede i skolen, at han ikke havde sin mobiltelefon på sig. Han ledte forgæves efter den på skolen, og om aftenen havde han ellers travlt med lektier og andre ting i hjemmet og havde generelt ikke brug for telefonen. Først næste dag ledte han videre på skolen. Også uden held. Ved middagstid blev telefonen meldt savnet.

Den forklaring tror Telia dog ikke på. Telefirmaet mener at kunne se, at sønnen jævnligt bruger sin telefon på forskellige tidspunkter af døgnet – ikke mindst om aftenen. Derfor mener telefirmaet, at kunden burde havde gjort mere for at lede efter telefonen allerede den samme dag.
Når man mister sit Dankort hæfter man for mellem 1.200 og 8.000 kroner af det beløb, som andre skulle finde på at hæve fra det bortkomne kort. De 1.200 er standard, men hvis man er meget sløv med at med at melde kortet stjålet, kan selvrisikoen blive op til 8.000 kroner.
Den regel i loven om betalingstjenester mente Telia også skulle gælde for den bortkomne telefon. Men et flertalt i teleankenævnet pegede på, at kunden kun kan pålægges en hæftelse, hvis der er tale om telefoni. Og i det aktuelle tilfælde var der ikke tale om almindelig telefoni – men spil og indholdstakserede tjenester.

Teleankenævnet giver dermed klageren ret. Telia må selv betale for mobiltyvens forbrug, der var langt over de 8.000 kroner.

Der var ikke enighed i nævnet. De medlemmer, der repræsenterer telebranchen, gav Telia medhold.

Kundens telefon var egentlig pålagt et forbrugsloft på 300 kroner, men da forbruget opdateres inden for 24 timer, kunne et forbrugsloft ikke opdage misbruget, som primært er foretaget i løbet af fem timer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere