En ny undersøgelse fra University of Washington sætter et stort spørgsmålstegn ved de metoder som piratjægerne hos film- og musikbranchens forbund MPAA og RIAA bruger for at komme på sporet af fildelingsbrugere. Forbundene sender hvert år et stort antal trusselsbreve til universiteter og teleoperatører fordi enkelte ip-adresser er sporet til deres netværk.
Men man kan ikke være sikker på, at ip-adresserne peger mod de rigtige pirater. Forskerne fra universitetet i Washington brugte automatiske softwareagenter til at måle trafikken i BitTorrent-netværk. Selvom disse softwareagenter hverken up- eller downloadede nogle filer, modtog forskerne alligevel mere end 400 trusselsbreve fra piratjægerne.
Forskerne konstaterer derfor, at piratjægerne udelukkende registrerer de ip-adresser, der deltager i fildelings-netværk, men ikke hvorvidt der rent faktisk up- eller downloades filer. Og man kan ikke være sikker på, at de brugte ip-adresser tilhører den rigtige bruger. For det er uden videre muligt at manipulere ip-adressen, så den peger mod en uskyldig person - eller en maskine.
For at understrege dette, har forskerne brugt ip-adresser som tilhører tre af universitets laserprintere - med det resultat, at MPAA sendte et brev til de tre printere, som anklages for at downloade kopier af den seneste Indiana Jones film.
Derfor efterlyses større transparens i de metoder, som underholdnings-industrien bruger til at jagte fildelere på nettet.