Der er lagt op til en markant indskrænkning af rettigheder og bevægelsesfrihed på nettet for en stor del af verdens internetbrugere.
I USA er en ny skrap lov mod internetpirateri tæt på at blive vedtaget i senatet. Loven gør det muligt at lukke hjemmesider i andre lande, som amerikanere mener, krænker deres ophavsret.
I EU arbejder kommissionen på at få strammet lovgivningen i medlemslandene, så internetudbyderne kan pålægges at holde bedre justits med, hvad deres brugere gør på nettet, og måske smide dem af.
I Spanien, der traditionelt har været blandt EU's mere liberale lande, når det gælder fildeling og copyright-håndhævelser, er regeringen i gang med at gennemføre en meget kontroversiel antipiratlovgivining. Den giver staten mulighed for at lukke hjemmesider, der bruges til fildeling af copyrightbeskyttet materiale. Sinde-loven, som den kaldes efter sin ophavskvinde, kulturminister González-Sinde, er ikke alene kontroversiel, fordi den skal bekæmpe internetpirateri på et angiveligt tyndt grundlag, men også fordi den efter massiv, folkelig modstand i første omgang ikke samlede flertal i parlamentet, men nu forsøges gennemført med kosmetiske ændringer.
Massive protester kan EU-Kommissionen også regne med, hvis intentionerne om at bane vej for 3 strikes i alle EU-lande føres ud i livet.
Kilder har tidligere sagt til ComON, at man i kommissionen ikke anser det sandsynligt, at der indføres 3 strikes i hele EU. En stramning af indgrebet mod internetpirater synes dog uundgåelig.
Endnu mere omfattende end de europæiske antipirat-indgreb er den amerikanske IP Protect lov, som et lovforbered udfald har vedtaget, og som nu ligger til vedtagelse i senatet.
Loven vil blandt andet forbyde internetudbydere at give båndbredde til sider, der udbyder materiale, som krænker copyrighten. Videre skal reklamefirmaer søgemaskiner og kreditkort-firmaer kunne forbydes at handle med de pågældende sites, hvis disse er ”dedikeret til [copyright-]krænkende aktiviteter”. Hele lovteksten kan ses her.
Fremkomsten af stadigt skrappere indgreb mod fildeling og internetpirater er også bemærket i Piratpartiet. ComON har spurgt den danske formand for partiet, Ole Husgaard, om piratbevægelsen er ved at tabe kampen mod rettighedshaverne.
”Det er svært at sige. De forslag, der er fremme, er jo ganske uhyggelige i hvert fald på kort sigt. På længere sigt så giver det jo os en politisk medvind, når større og større dele af befolkningen bliver bekendt med en lovgivning, som de omfatter som urimelig. På den måde kan det give endnu større bagslag for de her folk, som siger de repræsenterer rettighedshaverne,” lyder det fra den danske piratpartiformand.
Hans formodning om folkelige protester er allerede blevet bekræftet i Spanien, hvor store dele af landets ungdom har demonstreret mod regeringen. Flere kommentatorer har sammenlignet demonstrationerne i Spanien med den folkelige opstand, som har præget den arabiske verden .
Som New York Times bemærkede i en reportage fra en af de seneste demonstrationer så var det en generel utilfredshed med det politiske system, der havde ført til demonstranternes vrede. Men antipirat-loven bliver af flere nævnt som en af de udløsende faktorer, der fik folk til at stille op til demonstrationerne.
Hvorvidt den amerikanske antipiratlov bliver mødt med demonstrationer, vides endnu ikke. Foreløbigt er der varmet op til en grundig kritik i medierne, der frygter det nye indgreb mod piratsider.