Voldsomme indgreb mod netpirater på vej i flere lande

Både USA og Europa strammer nettet om fildelere.

Der er lagt op til en markant indskrænkning af rettigheder og bevægelsesfrihed på nettet for en stor del af verdens internetbrugere.

I USA er en ny skrap lov mod internetpirateri tæt på at blive vedtaget i senatet. Loven gør det muligt at lukke hjemmesider i andre lande, som amerikanere mener, krænker deres ophavsret.

I EU arbejder kommissionen på at få strammet lovgivningen i medlemslandene, så internetudbyderne kan pålægges at holde bedre justits med, hvad deres brugere gør på nettet, og måske smide dem af.

I Spanien, der traditionelt har været blandt EU's mere liberale lande, når det gælder fildeling og copyright-håndhævelser, er regeringen i gang med at gennemføre en meget kontroversiel antipiratlovgivining. Den giver staten mulighed for at lukke hjemmesider, der bruges til fildeling af copyrightbeskyttet materiale. Sinde-loven, som den kaldes efter sin ophavskvinde, kulturminister González-Sinde, er ikke alene kontroversiel, fordi den skal bekæmpe internetpirateri på et angiveligt tyndt grundlag, men også fordi den efter massiv, folkelig modstand i første omgang ikke samlede flertal i parlamentet, men nu forsøges gennemført med kosmetiske ændringer.

Massive protester kan EU-Kommissionen også regne med, hvis intentionerne om at bane vej for 3 strikes i alle EU-lande føres ud i livet.
Kilder har tidligere sagt til ComON, at man i kommissionen ikke anser det sandsynligt, at der indføres 3 strikes i hele EU. En stramning af indgrebet mod internetpirater synes dog uundgåelig.
Endnu mere omfattende end de europæiske antipirat-indgreb er den amerikanske IP Protect lov, som et lovforbered udfald har vedtaget, og som nu ligger til vedtagelse i senatet.

Loven vil blandt andet forbyde internetudbydere at give båndbredde til sider, der udbyder materiale, som krænker copyrighten. Videre skal reklamefirmaer søgemaskiner og kreditkort-firmaer kunne forbydes at handle med de pågældende sites, hvis disse er ”dedikeret til [copyright-]krænkende aktiviteter”. Hele lovteksten kan ses her.

Fremkomsten af stadigt skrappere indgreb mod fildeling og internetpirater er også bemærket i Piratpartiet. ComON har spurgt den danske formand for partiet, Ole Husgaard, om piratbevægelsen er ved at tabe kampen mod rettighedshaverne.

”Det er svært at sige. De forslag, der er fremme, er jo ganske uhyggelige i hvert fald på kort sigt. På længere sigt så giver det jo os en politisk medvind, når større og større dele af befolkningen bliver bekendt med en lovgivning, som de omfatter som urimelig. På den måde kan det give endnu større bagslag for de her folk, som siger de repræsenterer rettighedshaverne,” lyder det fra den danske piratpartiformand.

Hans formodning om folkelige protester er allerede blevet bekræftet i Spanien, hvor store dele af landets ungdom har demonstreret mod regeringen. Flere kommentatorer har sammenlignet demonstrationerne i Spanien med den folkelige opstand, som har præget den arabiske verden .

Som New York Times bemærkede i en reportage fra en af de seneste demonstrationer så var det en generel utilfredshed med det politiske system, der havde ført til demonstranternes vrede. Men antipirat-loven bliver af flere nævnt som en af de udløsende faktorer, der fik folk til at stille op til demonstrationerne.

Hvorvidt den amerikanske antipiratlov bliver mødt med demonstrationer, vides endnu ikke. Foreløbigt er der varmet op til en grundig kritik i medierne, der frygter det nye indgreb mod piratsider.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere