Hvis du en dag har stået i nærheden af havnen i Frederikshavn, og mobilen hele tiden mistede forbindelsen, så er det ikke nødvendigvis din mobiloperatør, du skal sende eder og besværgelser i retningen af.
Ved at forurene de danske mobilfrekvenser har Forsvaret systematisk forbrudt sig mod de danske frekvensregler, og IT- og Telestyrelsen har derfor meldt Forsvaret til politiet. Sagen drejer sig om repeatere, som Søværnet har installeret på skibe for at skabe god dækning bag skibenes tykke metalvægge.
Repeatere er i realiteten små sendemaster, og problemet er, at de kan sende så stærke frekvensbølger, at de forstyrrer mobiloperatørernes egne basestationer, så der vil være flere udfald end sædvanligt. Derfor er private repeatere som udgangspunkt ulovlige i Danmark. Tidligere måtte de slet ikke bruges i landets territorialfarvand, det vil sige indtil 12 sømil fra land. Det svarer rundt regnet til 20 kilometer fra kysten. Fra den 1. januar er reglerne dog ændret, så skibspersonalet under visse betingelser må tænde for installationen, når man er to sømil (3,7 kilometer) fra land.
Der er mindst et konkret tilfælde, hvor Forsvaret har skabt ravage. Det er ved flådebasen i Frederikshavn, hvor et skib har haft repeaterne på fuld blus. Det jammede et mobilnet i havneområdet, så andre mobilkunder ikke kunne ringe.
Telenor blev jammet
Forsvarets Materieltjeneste forklarer i et mailsvar til ComON, oplyser, at det er Telenors mobilnet, der er blevet forstyrret. Telenors pressechef, Peter Glüssing, afviser dog at kommentere sagen.
Også telegiganten TDC har hørt om problemet, men afviser selv at have været jammet.
"Det har overhovedet ikke påvirket vores net. Vi har ikke oplevet udfald," siger Rasmus Ravnskjold, presseansvarlig for TDC Operations og Wholesale.
Forsvarets Materieltjeneste forklarer, at det første repeatersystem blev købt i slutningen af 2008 og sat i drift i maj sidste år. Repeaterne blev købt så personalet på skibene kunne ringe til kolleger og familie.
Den heftige støjforurening, hvor et lokalt mobilnet er blevet nedlagt, har dog ikke været almindelig, hævder Forsvaret. Det har snarere været et afgrænset problem, forstås.
"Fejlen i vort anlæg var, at det altid sendte med fuld styrke, som blev opdaget ved at skibet var på værft, hvor der var en mobilantennemast ganske tæt på skibet. Resultatet blev, at den pågældende mobilantennemast, ikke kunne modtage opkald fra andre mobiltelefoner.
Problemet blev løst ved at leverandøren satte et "flueben" for AGC (Automatisk Gain Control) i opsætningsmenuen, som de havde glemt ved installationen af anlægget," skriver Forsvarets Materieltjeneste i mailen til ComON.
Forsvaret håber nu at få sendetilladelse
Om problemet er stort eller ej, så må Forsvaret ikke overtræde de frekvenslicenser, som teleselskaberne som oftest har betalt millioner af kroner for at bruge. Anlæggene på skibene er derfor slukket nu. Forsvarets Materieltjeneste håber dog at få mobilselskabernes velsignelse.
"Vi forventer, at mobiltelefonselskaberne giver os tilladelse til at bruget anlæggene, som bruges i alle landene omkring os. Vi hjælper dem med at generere trafik i deres net, så vi har her fælles interesser. Vi er ikke enige i, at vi skal have en godkendelse for at bruge GSM/UMTC- repeater, når mobiltelefonen er uden for selskabernes mobildækning, men selskaberne har ikke besluttet, hvad de vil, og vi har tilbudt dem at være behjælpelig med, hvad de måtte ønske af test," skriver Forsvaret i mailsvaret til ComON.
Pris er fortrolig
Materieltjenesten hævder, at repeaterne kan fungere uden at få almindelige mobilbrugeres telefoner til at falde ud.
"Når anlægget virker normalt, vil det ikke kunne registreres," skriver Forsvarets Materieltjeneste.
Forsvaret ønsker ikke at oplyse, hvad materialet, som lige for tiden samler støv, kostede ved indkøbet i 2008.
"Prisen for systemet kan vi desværre ikke oplyse dig, da den er fortrolig," skriver Forsvaret til ComON.