Patentkrigen: Linux-toppen planlægger modtræk

Linux-miljøet mødes i denne uge i Googles hovedkvarter i Californien for at overveje reaktionerne på patent-truslerne fra Microsoft.

Google har lagt lokaler til ugens møde blandt de øverste kredse indenfor Linux, der diskuterer, om man skal ignorere Microsofts påstande om patentovertrædelser eller tage kampen op.

Jim Zemlin, direktør for Linux Foundation, står bag begivenheden. Han opfordrede til fred og fordragelighed blandt de 150 deltagere på det, som han kalder et "samarbejdstopmøde". Mødet er Linux Foundations første konference.

En væsentlig anledning er, at Microsoft har skabt røre i Linux-miljøet ved dels at påstå, at Linux og anden open source software overtræder 235 af deres patenter, og dels ved deres patent-aftaler med Linux-distributørerne Novell, Xandros og senest Linspire.

Derfor står de fremmødte i skarp opposition til Microsoft, som flere åbent henviser til som "fjenden". Mange tror dog, at Linux-brugere kontrollerer deres egen skæbne, og at Microsoft blot prøver at skabe usikkerhed og frygt (FUD - "fear, uncertainty, doubt") blandt kunderne. En fælleserklæring ventes i næste uge som konklusion på topmødet og videre plan for Linux-miljøet.

James Bottomley er teknologichef for Steeleye Technologies og har ansvaret for den software, som Linux bruger til at overføre data mellem computere og eksterne enheder som printere. Han ser det som usandsynligt, at Microsoft anlægger sag mod Linux-brugere.

»Deres kunder er vores kunder,« forklarer han, mens han samtidig beskriver, at fremgangsmåden er irriterende og går alle på nerverne.

Zend Technologies, udviklere af open source programsproget PHP, er neutrale i konflikten og deltager ikke i konferencen. 80 procent af deres kunder bruger open source-software, men firmaet indgik også en aftale med Microsoft for nyligt.

»Jeg tror, Microsoft er et stort firma, der prøver at finde ud af, hvad det vil. På den ene side har Microsoft en stor, veletableret forretning, som de prøver at beskytte. Men på den anden side er der også folk i firmaet, der ser open source som fremtiden, selv om de ikke vil indrømme det offentligt,« siger Harold Goldberg, direktør i Zend Technologies.

Der er dog også interne stridigheder i Linux-miljøet, fordi open source er blevet mere kommercielt ved at udvikle og sælge software. Linux driver i dag flere og flere desktop computere, websites, mobiltelefoner og andet, hvilket øger den interne konkurrence.

Der findes næsten 360 rivaliserende distributioner af Linux, hvilket både fører til hurtig innovation, men også til splid blandt udviklerne.

»I mange projekter er der virkelig en følelse af "os" og "dem", hvilket vil sige folk indenfor projektet eller udenfor,« siger Mark Shuttlesworth, stifter af Linux-distributionen Ubuntu.

Linux Foundation støttes af 70 selskaber og organisationer som Intel, Oracle, IBM, Cisco, Motorola, Nokia, NTT, Dell, Red Hat og Sun.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere