Læs også:
Cloud computing: Sådan fungerer det
Her er de mest hypede cloud-teknologier
Nye it-tendenser og -teknologier har det med at blive født i USA for så først nogen tid senere at nå til vores del af verden.
Cloud computing er ingen undtagelse.
Gartner-analytiker Gregor Petri peger på, at cloud computing-udviklingen hidtil primært har fundet sted i USA.
Når man ser på infrastructure-as-a-service (IaaS), er det på den anden side af Atlanterhavet, at man har haft mest fart på både med hensyn til leverandører og brugere.
"Men i løbet af det seneste år har der været nogle opmuntrende tegn på, at public cloud IaaS også er ved at fange interessen hos både brugere, leverandører, regeringer og pressen i Europa," skriver Gartner-analytiker Gregor Petri i et blogindlæg.
"Brugerne stiller flere spørgsmål og påbegynder piloter og projekter; lokale leverandører bringer deres første eller endda andet tilbud på markedet; regeringer undersøger mulighederne, og EU har endda udtalt, at Europa ikke bare skal være 'cloud-venligt', men 'cloud-aktivt.'"
Europa stadig fragmenteret
Gregor Petri peger dog samtidig på, at det europæiske marked adskiller sig fra det amerikanske ved at være delt op i individuelle lande-markeder.
"Og selvom mange forbrugere anvender globale løsninger som Twitter og Facebook hele tiden, forventer jeg ikke, at det europæiske cloud IaaS-marked vil blive ekstremt ensartet i den nærmeste fremtid."
"Ikke kun fordi regulativer stadig forhindrer dette, men også fordi lokale kulturer, vaner og selv sådan noget som arbejdsforhold er ganske forskellige i forskellige dele af Europa."
Positive tegn i Danmark
Gartner-analytikerens indlæg bakkes op af nogle af de seneste begivenheder her i landet.
Mens Odense Kommune tidligere i år fik afslag fra Datatilsynet om at benytte Googles cloud-baserede Apps-kontorpakke, bliver der nu med regeringens fællesoffentlige digitaliseringsstrategi lagt op til, at loven skal ændres.
Dermed kan det allerede i 2012 være lovligt, at Odense Kommune og andre cloud-hungrende offentlige myndigheder anvender cloud computing fra datacentre uden for landets grænser.
På EU-niveau er Neelie Kroes, som er kommissær for it og tele, i gang med at få klarlagt, hvor data, der rykkes op i skyen, befinder sig rent fysisk.
"Cloud computing er mere end blot en teknisk udfordring. Ved at placere vores personlige data på fjern-servere, risikerer vi at miste kontrollen med data. Det kræver adskillige tiltag, fordi retten til beskyttelse af personlige data er en fundamental rettighed i EU," har hun tidligere udtalt.
IDC har tidligere vurderet, at europæiske virksomheder i 2015 vil købe cloud-baserede tjenester for 8,2 milliarder dollars, godt 42 milliarder kroner.
Sidste år blev der blot brugt 560 millioner dollars i Europa på cloud-services.
Læs også:
Cloud computing: Sådan fungerer det