Stortest: Her er den bedste tablet-pc

Overvejer du at købe en tablet-pc? Skal det være en iPad eller en udgave med Android? Vi har testet seks topmodeller og kårer den bedste.

1. Stortest: Her er den bedste tablet-pc

Det har taget sin tid, men efterhånden er hylderne fyldt med toptunede tablet-pc'er hos den lokale elektronikpusher.

Her finder du adskillige modeller med Googles Android-styresystem, og det er naturligvis ikke til at komme uden om Apple, der fik alverdens gadgetnørder til at storsavle efter lanceringen af den første iPad tilbage i januar 2010.

Siden har konkurrenterne arbejdet benhårdt for at finde på alternativer, der kan matche Apples udspil.

Med lanceringen af Android 3.0 - også kaldet Honeycomb - har Google forsøgt at justere det mobile styresystem, så det fungerer naturligt og intuitivt på ti tommer skærme, der er i øjeblikket er standard-størrelsen for de nye tablet-pc'er. 

Spørgsmålet er bare, om modeller fra producenter som Asus, Acer, HTC, Samsung og Motorola kan banke æbledrengene i kernehuset, eller om Android endnu ikke er helt moden som tablet-styresystem.

I denne test har vi haft fingre i Apple iPad 2 og de fem Android-modeller Motorola Xoom, Asus Eee Pad Transformer, Samsung Galaxy Tab 10.1, Acer Iconia Tab A500 og HTC Flyer.

Nogle af Android-modellerne er testet, mens de havde Android 3.0 indenbords. Siden er de dog blevet opdateret til version 3.1 eller 3.2, der byder på en række forbedringer, som blandt andet gør det muligt at koble eksterne tastaturer, mus og digitalkameraer til tablet-pc'erne.

2. Motorola Xoom

Motorola var den første producent, der officielt kunne præsentere en tablet-pc med Android 3.0.

Det skete under den store CES-messe i Las Vegas i januar, og samarbejdspartneren Google blev åbenbart så smaskforelsket i Motorola, at søgegiganten for nylig smed hele 65 milliarder kroner på disken og købte den del af virksomheden, der hedder Motorola Mobility.

Motorola Xoom er udstyret med en skærm på 10,1 tommer, og den har en opløsning på 1280 gange 800 pixel. Det er standard på de fleste Android-modeller i øjeblikket.

Bredformatet har sin fordel, når tablet-pc'en holdes horisontalt, da du får mere plads i bredden, og det er praktisk, når der skal ses film eller surfes på store, komplekse websider.

Konstruktionen af Xoom virker robust, kompakt og af høj kvalitet. Det tager lidt tid at vænne sig til, at tænd/sluk-knappen sidder på bagsiden, men det er ikke noget, der påvirker brugeroplevelsen.

Batterilevetiden er generelt rigtig fin, og det lykkedes os at få over 10 timers webbrowsing via 3G ud af maskinen, før batteriet gav op.

Det er med andre ord ikke et problem at have maskinen med i tasken en hel arbejdsdag eller bruge den på en flyvetur over et af verdenshavene.

Ligesom på de andre Android-modeller, som vi gennemgår i denne test, er styresystemet ikke helt perfekt.

Android til tablet-pc'er fungerer glimrende til multitasking, men softwaren trænger stadig til at få høvlet lidt knaster af, og videoafspilning er ikke problemfri.

Maskinen er meget selektiv og æder ikke mange formater.

Læs hele testen af Motorola Xoom her.

3. Asus Eee Pad Transformer

Med Eee Pad Transformer har Asus tænkt ud af papkassen og skabt en bærbar-tablet, der består af to dele: en skærm og et tastatur. Skærmen fungerer som en regulær Android tablet-pc, men den kan også dockes i den udmærkede tastaturdel, og dermed ligner den en minibærbar.

Begge dele virker robuste og parate til et hårdt liv på farten.

Den 10,1 tommer store skærm har en opløsning på 1280 gange 800 pixel, og det tager kun et øjeblik at koble den til tastaturet. Vægten er dog i den høje ende. På vores brevvægt vejer skærmen 699 gram, mens tastaturdelen har en vægt på 645 gram.

Den høje vægt for tastaturet skyldes i øvrigt en smart detalje, da det rummer et ekstra batteri. Dermed får du dobbelt op på batterilevetiden, der ryger fra skærmens 8 timer op til 16 timer, når de to dele er koblet sammen

Det er nemt at bladre rundt i tablet-pc'ens menuer, og Eee Pad Transformer kører uden problemer spil som Angry Birds Rio, der ser godt ud på den store skærm.

Skærmens farver virker dog lidt mere blege og mindre kontrastfyldte end dem på iPad 2, men det er ikke dybt kritisk, og du vil formentlig ikke bemærke det.

Til gengæld er det problematisk, at Eee Pad Transformer ikke er bedre til at afspille video. Den kan ikke æde mange formater, og web-tv fungerer ikke optimalt. YouTube kører dog udmærket.

Asus Eee Pad Transformer er på nuværende tidspunkt ikke en fuldkommen erstatning for en minibærbar, men der er ingen tvivl om, at Asus Eee Pad Transformer er godt tænkt og et spændende bud på en tablet-pc, der kører Android.

Læs hele testen af Asus Eee Pad Transformer her

4. Samsung Galaxy Tab 10.1

Allerede sidste efterår var Samsung klar med sin første tablet med styresystemet Android, og det var en syv tommer model.

Siden har sydkoreanerne lanceret Galaxy Tab 10.1, der ikke overraskende er 10,1 tommer og har en skærmopløsning på 1280 gange 800 pixel.

Modellen er også blevet kendt som den forbudte tablet, efter at den blev bandlyst i EU.

Det skyldes, at Apple under en retssag i Tyskland fik midlertidigt medhold i, at designet af Samsung Galaxy 10.1 er kopieret fra iPad.

Måske er der noget om snakken, for da Samsungs tablet-pc blev annonceret, var der tale om en 10,9 millimeter tynd maskine med en kampvægt på 599 gram.

Da Apple så annoncerede iPad 2, gik koreanerne tilbage til tegnebrættet og kom retur med en maskine, der nu er 8,6 millimeter tynd og vejer 565 gram.

Maskinen er dermed dejlig tynd og let. Skærmen er lysstærk, og selv om bagsiden består af plast, føles maskinen velbygget og robust.

Der er ingen knapper på fronten.

I stedet har Samsung placeret minijackstik, tænd/sluk- og volumenknap i toppen, og stereohøjttalere er placeret i siden. De spiller forbløffende højt og med god klarhed.

Batteriet leverer i gennemsnit mellem syv og otte timer på en fuld opladning.

Ligesom de andre Android-modeller er softwaren ikke helt i top, og det trækker ned på helhedsindtrykket. Der er problemer med videoformater, og apps kan hakke eller ligefrem crashe.

Læs hele testen af Samsung Galaxy Tab 10.1 her

5. Acer Iconia Tab A500

Iconia Tab A500 er tofarvet på fronten, hvor den børstede, mørkegrå aluminium fra bagsiden løber parallelt med den sorte skærm.

Nogen vil ikke bryde sig om det tofarvede design, men det er med til at give den sit særlige Acer-præg.

Tablet-pc'en er udstyret med en skærm på 10,1 tommer med en opløsning på 1280 gange 800 pixel, og den er 13 millimeter tyk og dermed ikke ligefrem den tyndeste fyr i klassen.

Den føles dog ikke decideret kvabset, og den er udstyret med mange tilslutningsmuligheder.  

Umiddelbart ligner Acer på mange måder noget, vi allerede har set før, og tankerne falder hen på Motorola Xoom. De to modeller har da også næsten samme specifikationer.

Tablet-pc'er og god lyd er normalt ikke noget, der på nogen måde hænger sammen. Det forsøger Acer at gøre noget ved at smide Dolby-lyd ind i maskinen, hvilket fungerer udmærket.

Batterilevetiden er i øvrigt glimrende, men ligesom de andre Android-modeller er softwaren ikke helt i top.

Iconia Tab A500 har eksempelvis problemer med afspilning af web-tv og videofiler online, mens YouTube dog fungerer udmærket.

Læs hele testen af Acer Iconia Tab A500 her. 

6. HTC Flyer

Taiwanske HTC var længe om at lancere en tablet-pc, og da det endelig skete, var det lidt af en overraskelse.

Mens de fleste konkurrenter har valgt at producere tablet-pc'er med en skærm omkring 10 tommer, er HTC Flyer udstyret med en syv tommer skærm med en opløsning på
1024 gange 600 pixel.

Fordelen ved HTC Flyers lille skærm er, at den kan holdes i én hånd, mens du betjener skærmen med den anden. Tablet-pc'en er med sine cirka 420 gram ikke nogen letvægter, selv om den med lidt god vilje kan mases ind i en velvoksen inderlomme.

I forhold til konkurrenterne følger der en stylus med HTC Flyer, som kan bruges til at skrive noter på skærmen, der naturligvis også kan betjenes med fingrene.

Stylus'en er batteridrevet, og du kan kun bruge den med skærmen. Glem alt om at prikke til Flyer med toppen af en kuglepen.

Det mest irriterende er, at stylus'en kun virker til tegning og noter, og den kan ikke bruges til navigation og anden betjening.

HTC Flyer kører kun Android 2.3, og det er dermed den mobile udgave af Googles styresystem og ikke version 3.0, som er optimeret til tablet-pc'er.

Da HTC har lagt sin egen brugergrænseflade kaldet HTC Sense ned over tablet-pc'en, kommer den på godt og ondt til at minde om en forstørret HTC-mobil.

HTC har lovet, at tablet-pc'en vil blive opdateret til Android 3.0 også kendt som Honeycomb.

Som tablet-pc til browsing og videoafspilning fungerer HTC Flyer fint, men stylus-ideen er ikke vanvittig vellykket. Selv om pennen er mægtigere end sværdet, så er HTC Flyer med stylus den dårligste tablet-pc i denne test.

Læs hele testen af HTC Flyer her.

7. Apple iPad 2

Apple var først til at sparke trenden med tablet-pc'er i gang med sin iPad 1. Et år efter fulgte iPad 2, der er tyndere og udstyret med en ny processor, som gør den omkring 30-50 procent hurtigere end forgængeren.

Skærmen er fortsat 9,7 tommer med en opløsning på 1.024 x 768 pixels i det ældre 4:3 format. Android-modellerne har til sammenligning typisk en opløsning på 1280 gange 800 pixels, der er mere brugervenlig, når der skal ses film i bredformat, da du slipper for sorte bjælker.

Selv om opløsningen er højere hos konkurrenterne, er Apples tablet-pc fortsat et glimrende bekendtskab.

Skærmen har gode farver, og det er nemt at navigere rundt i styresystemets menuer. Brugergrænsefladen ser ikke helt så indbydende ud som Android 3.0, til gengæld er styresystemet iOS yderst velkørende og klippestabilt.

Desuden finder du over 60.000 apps til iPad, og du har dermed masser af muligheder for at finde programmer, der matcher din smag og skræddersy enheden til din hverdag.

Apple er kendt for sit design, og iPad 2 er da også en lækkerbisken, som ser godt ud og som er rar at holde.

Overvejer du at købe en tablet, er der med iPad 2 ikke så mange undskyldninger tilbage. Selv om Android-modellerne buldrer frem, kan de på nuværende tidspunkt ikke nå op på siden eller overgå Apples tablet-pc.

Læs hele testen af Apple iPad 2 her

8. Vinderen er...

Der er ingen tvivl om, at Google hurtigt har fået Android op i gear, så styresystemet kan bruges som konkurrent til Apple iPad med iOS.

Men både Android 3.0 og 3.1 virker fortsat ikke helt færdige, og det går ud over brugeroplevelsen på de flere af de Android-modeller, som vi haft på testbænken.

Du risikerer nemt at støde på knas med softwaren i øjeblikket som apps, der hakker eller direkte crasher, og du må affinde dig med, at Android ikke bryder sig om særligt mange videoformater. Samtidig er udvalget af apps yderst begrænset i forhold til iPad, som giver dig adgang til over 60.000 stykker.

På hardware-siden har producenterne af Android-modellerne gjort et godt stykke arbejde.

Asus har tænkt kreativt med sin bærbar/tablet-kombination Eee Pad Transformer, HTC har med Flyer valgt en utraditionel løsning med en lille syv tommer tablet med stylus, og Acer har givet sin Iconia tablet en omgang farvelade, så den ligner producentens bærbare computere.

Det er spændende forsøg, men det lykkedes ikke at vippe iPad 2 af tronen som konge over tablet-markedet.

Apples maskine er fortsat den absolut bedste tablet-pc, som du kan få fingre i netop nu. Android-styresystemet er ganske enkelt ikke velkørende nok til at slå Apple, og æbledrengene kan tage det roligt indtil slutningen af året.

Her er det planen, at næste udgave af Googles mobile styresystem - der har kodenavnet Icecream Sandwich - dukker op, og det kan muligvis true Apple og iPad.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere