Artikel top billede

Samsung var forsvarsløs mod Apple-angreb

Der var ingen til at forsvare Samsung mod Apples angreb i retssalen i Düsseldorf. Læs her, hvorfor Samsung ikke var repræsenteret, og hvorfor sagen blev afgjort så hurtigt.

Læs også: Samsung trodser Apple-forbud: Danskerne får Galaxy
Apple får Samsung Galaxy Tab forbudt i Danmark

I juridiske kredse er Tyskland berømt og berygtet for at komme med hurtige afgørelser i EU-klagesager uden at høre begge parter.

Det skete også i Düsseldorf i denne uge ifølge Samsungs nordiske PR-chef, Erik Johannesson. Han forklarede i går til Computerworld, at forbuddet kom bag på Samsung, der intet kendte til sagen, før kendelsen blev tilsendt virksomheden.

Apple forelagde sin sag for retten, men Samsung var ikke til stede til at forsvare sig mod Apples krav om salgsforbud i EU.

Omvendt retspraksis
Clement Salung Petersen, der er forsker ved Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet, og ekspert i håndhævelse af immaterialrettigheder, forklarer, at den tyske retspraksis adskiller sig fra den danske i sager om midlertidige forbud som her.

"Den tyske domstol har tilsyneladende truffet sin afgørelse alene ud fra de oplysninger, som Apples advokater er kommet med, og uden at give Samsung mulighed for at udtale sig i sagen. Dette er meget vidtgående set med danske briller," siger Clement Salung Petersen.

Han understreger over for Computerworld, at han ikke har set selve afgørelsen fra den tyske domstol, men udtaler sig på grundlag af Apples klageskrift til retten samt oplysninger om afgørelsen fra forskellige hjemmesider på internettet.

I dansk retspraksis arbejdes der ud fra princippet, om at enhver er uskyldig, indtil det modsatte er bevist. I den aktuelle sag i Tyskland er det dog anklagede Samsungs ansvar at bevise sin uskyld.

EF-designregistrering

Clement Salung Petersen forklarer, at Samsung for at slippe af med det midlertidige salgsforbud skal bevise, at virksomheden ikke har krænket Apples designrettigheder, der beskytter iPad'en mod kopiering.

Apples har beskyttet sine produkter gennem en såkaldt EF-designregistering. Det betyder, at Apple i hele EU har eneret på det pågældende design. Det er disse designrettigheder, som Apple beskylder Samsung for at have overtrådt med deres Galaxy Tab 10.1, som ligner Apples iPad.

Clement Salung Petersen forklarer, at det smarte ved en EF-designregistrering er, at én enkelt domstol inden for EU kan tage stilling til klagesager. Hvis domstolen beslutter at give medhold i klagen og nedlægge forbud, gælder det i hele EU.

"Den tyske domstols afgørelse indebærer tilsyneladende, at to bestemte selskaber i Samsung-koncernen ikke må markedsføre og sælge Galaxy Tab i EU. Afgørelsen har derimod ikke nogen direkte betydning i forhold til eksempelvis en dansk importør eller forhandler af Galaxy Tabs," forklarer Clement Salung Petersen.

I klageskriftet til retten i Düsseldorf ønsker Apple at få nedlagt forbud mod "SAMSUNG Electronics GmbH" og "SAMSUNG Electronics Co. Ltd.".

Det må fremtiden vise

Samsung meddelte straks, efter forbuddet blev kendt, at selskabet er uenig i domsafgørelsen. Derfor fastsættes der nu en ny dato, hvor begge parter høres i sagen i Düsseldorf.

Hvordan denne sag vil udvikle sig, og hvorvidt forbuddet er berettiget, vil Clement Salung Petersen ikke byde på.

"Den tyske domstol har alene taget helt foreløbigt stilling til sagen, og det er vanskeligt at vurdere, om Apple i sidste ende vil kunne vinde en sag om, at Samsungs Galaxy Tab indebærer en krænkelse af Apples designrettigheder," uddyber Clement Salung Petersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere