Artikel top billede

Det er barnemad at aflytte din telefonsvarer

Det er alt for let at aflytte andres telefonbeskeder, og flere udbydere har slet ingen sikkerhed. Se, hvad du selv kan gøre.

Læs også: Mobilsvarere blev hacket med banale tricks

Beskederne, der bliver lagt på voicemail, er langt fra sikre, og det er alt for nemt for uvedkommende personer at få adgang til systemerne.

"Sikkerheden bag voicemail både til fastnet og mobiltelefoner er ganske utilstrækkeligt og åbner mulighed for systematisk aflytning eksempelvis igennen forfalskning af opkaldsnummer," fortæller Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS.

Usikkerheden åbner blandt andet for udspionering og aflytning, viderestilling af opkald og videresendelse af indtalte beskeder og ændring af PIN-koder.

Det var blandt anden denne metode som den engelske skandale-avis News of the World benyttede i forbindelse med aflytning af kendissers telefonbeskeder.

Avisen anvendte informationerne til at bringe saftige historie i avisen. Avisen er siden blevet lukket.

Nemt at forfalske telefonnummer

Voicemail er den tjeneste, der tager mod beskeder, når et opkald ikke bliver besvaret. Det er således en moderne telefonsvare med en række avancerede funktioner.

Flere telefon danske udbydere anvender et centralt nummer, som man ringer til via sin mobil eller fastnet telefon, og som baseret på opkaldsnummeret, placerer dig i den relevante voicemail-mappe.

Hvis voicemail-tjenesten ikke er beskyttet af en adgangskode, eller stadig anvender standard-koder som eksempelvis 1234, er den eneste beskyttelse af dine beskeder det nummer som opkaldet kommer fra.

Dette nummer kan på enkeltvis forfalskes gennem såkaldte spoofing-tjenester på nettet.

Det kan give en person mulighed for at aflytte din telefonsvarer og endda gennemføre ændringer i opsætningen.

"Vi har testet en stribe caller-ID spoofing services, og flere danske teleudbydere vil rent faktisk tilsidesætte PIN-kodesikringen til fordel for opkaldsnumret, som altså let kan ændres. Det betyder, at tusindvis af danske voicemails kan tilgås uden at anvende PIN-koden," vurderer Peter Kruse.

"Alternativt ændrer mange brugere ikke deres standardkode, og den er nem at gætte."

Flere teleudbydere tillader desuden, at man via internettet kan konfigurere sin voicemail til at videresende beskeder som almindelige e-mails.

Denne funktion åbner også risiko for misbrug, hvis der ikke er valgt en PIN-kode.

Sådan lukker du din telefon

"Vi anbefaler, at man aktiverer den personlige PIN-kode på sin voicemail. Det kan ske ved at ringe ind til det nummer man normalt bruger til at aflytte telefon beskeder," siger Peter Kruse.

Fra hovedmenuen i skal man blot følge anvisningerne.

"Men hvis du ikke bliver bedt om PIN-kode, når du ringer fra din telefon til din voicemail, selv efter du har aktiveret en PIN-kode, så er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at beskytte sig mod denne form for aflytning, andet end at slå sin voicemail helt fra, indtil teleudbyderen får lavet en mere sikker løsning." 

Desuden bør man rydde op i sine beskeder og slette dem når der er aflyttet.

Læs også: Mobilsvarere blev hacket med banale tricks




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere