Nu kan du se 3D uden de specielle briller

En ny type skærm fra Microsoft har monteret et kamera, som holder øje med seeren. Resultatet er 3D uden briller og forskellige film på samme tid.

Med Microsofts nye skærm kan to brugere se hver sin film samtidig og så i 3D og uden de ellers obligatoriske klumpede 3D-briller.

Bag den opsigtsvækkende nyhed står forskere fra Microsofts Applied Sciences Group.

De har opfundet en ny slags skærm, som er tyndere i bunden end i toppen. Skærmen styrer lys til seerens øjne ved at slukke og tænde dioder (LED Light Emitting Diodes) i bunden af skærmen.

Dette kombineret med baglys gør det muligt at vise forskellige billeder til forskellige brugere eller at skabe en stereoskopisk effekt (3D) ved at præsentere forskellige billeder til personens højre og venstre øje.

Up- og Avatar-effekten

Takket være film som Coraline, Up og Avatar har 3D fået sig noget af en renæssance på det seneste, og Hollywood bruger absurde summer på at give biografgæsterne en 3D-oplevelse.

Og selvfølgelig skal borgerne ude i de små hjem ikke snydes for 3D, så producenterne arbejder hårdt på at genskabe biografens 3D-trylleri i dagligstuerne rundt omkring.

Ifølge analysehuset DisplaySearch vokser salget af fjernsyn, som kan tage 3D, fra 2,5 millioner i 2010 til ikke mindre end 27 millioner i 2013. Men de lidt klodsede briller, som hidtil har været nødvendige for at se 3D-effekterne, bryder mange sig ikke om.

Ved konferencen Society for Information Display International Symposium i Seattle i sidste måned viste flere virksomheder deres bud på 3D-skærme, som ikke kræver 3D-briller.

Kendetegnende ved disse skærme er, at de projicerer forskellige billeder i hver sin retning. Samtidig kræver skærmene, at seeren står i et bestemt område foran skærmen, ellers bliver billedet på skærmen bare til noget ufokuseret snask.

Microsofts prototype kan enten vise 3D til to brugere på samme tid (en video til hvert øje), uanset hvor brugerne står. Eller skærmen kan vise almindelig 2D video, som op til fire brugere kan se samtidig (en video til hver bruger).

Kamera på skærmen

Microsoftskærmen er udstyret med et kamera, som følger brugerne, så skærmen ved i hvilken retning, lyset skal styres.

Skærmen er også tilstrækkelig tynd til, at den kan bygges ind i en standard LCD-fladskærm. Foroven er skærmen cirka 11 millimeter, mens den forneden er skrumpet til omkring seks millimeter.

I øvrigt skrev PC World allerede for fem år siden i artiklen Grundig tænder for tv i 3D om "et nyt 3D-fjernsyn, hvor brugeren ikke behøver at bruge specielle briller." Og året efter berettede vi fra IFA-messen om et fjernsyn fra LG, som også kunne vise billeder i 3D uden brug af briller. Så idéen med de brille-løse 3D-fjernsyn er langt fra ny, men teknologien er nu på et stadie, hvor det er tæt på, at også den bærbare kan bringes til at vise en film i 3D uden de voluminøse 3D-briller.




IT-JOB

Politiets Efterretningstjeneste

Configuration Manager til PET

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

UI-designer med flair for apps

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Underdirektør til gældsområdet

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Ledende domænearkitekt til Moms Domæne-arkitekturteam
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere