Med Microsofts nye skærm kan to brugere se hver sin film samtidig og så i 3D og uden de ellers obligatoriske klumpede 3D-briller.
Bag den opsigtsvækkende nyhed står forskere fra Microsofts Applied Sciences Group.
De har opfundet en ny slags skærm, som er tyndere i bunden end i toppen. Skærmen styrer lys til seerens øjne ved at slukke og tænde dioder (LED Light Emitting Diodes) i bunden af skærmen.
Dette kombineret med baglys gør det muligt at vise forskellige billeder til forskellige brugere eller at skabe en stereoskopisk effekt (3D) ved at præsentere forskellige billeder til personens højre og venstre øje.
Up- og Avatar-effekten
Takket være film som Coraline, Up og Avatar har 3D fået sig noget af en renæssance på det seneste, og Hollywood bruger absurde summer på at give biografgæsterne en 3D-oplevelse.
Og selvfølgelig skal borgerne ude i de små hjem ikke snydes for 3D, så producenterne arbejder hårdt på at genskabe biografens 3D-trylleri i dagligstuerne rundt omkring.
Ifølge analysehuset DisplaySearch vokser salget af fjernsyn, som kan tage 3D, fra 2,5 millioner i 2010 til ikke mindre end 27 millioner i 2013. Men de lidt klodsede briller, som hidtil har været nødvendige for at se 3D-effekterne, bryder mange sig ikke om.
Ved konferencen Society for Information Display International Symposium i Seattle i sidste måned viste flere virksomheder deres bud på 3D-skærme, som ikke kræver 3D-briller.
Kendetegnende ved disse skærme er, at de projicerer forskellige billeder i hver sin retning. Samtidig kræver skærmene, at seeren står i et bestemt område foran skærmen, ellers bliver billedet på skærmen bare til noget ufokuseret snask.
Microsofts prototype kan enten vise 3D til to brugere på samme tid (en video til hvert øje), uanset hvor brugerne står. Eller skærmen kan vise almindelig 2D video, som op til fire brugere kan se samtidig (en video til hver bruger).
Kamera på skærmen
Microsoftskærmen er udstyret med et kamera, som følger brugerne, så skærmen ved i hvilken retning, lyset skal styres.
Skærmen er også tilstrækkelig tynd til, at den kan bygges ind i en standard LCD-fladskærm. Foroven er skærmen cirka 11 millimeter, mens den forneden er skrumpet til omkring seks millimeter.
I øvrigt skrev PC World allerede for fem år siden i artiklen Grundig tænder for tv i 3D om "et nyt 3D-fjernsyn, hvor brugeren ikke behøver at bruge specielle briller." Og året efter berettede vi fra IFA-messen om et fjernsyn fra LG, som også kunne vise billeder i 3D uden brug af briller. Så idéen med de brille-løse 3D-fjernsyn er langt fra ny, men teknologien er nu på et stadie, hvor det er tæt på, at også den bærbare kan bringes til at vise en film i 3D uden de voluminøse 3D-briller.