Rigspolitiet har igen udskudt anden fase af gigantprojektet Polsag. Denne gang i tre måneder, så betjente og andre ansatte hos Politiet i Midt- og Vestjyllands politikreds først kommer til at benytte det stormomsuste it-system fra september.
Det skyldes blandt andet den fire en halv måned lange konflikt hos leverandøren CSC, som så ud til at eskalere yderligere på det tidspunkt i juni, hvor Rigspolitiet tog beslutningen om udsættelsen.
Det fortæller Linda Strøm, der er programchef for Polsag hos Rigspolitiet.
Sender betjente på skolebænk igen
Mere end 800 betjente og ansatte hos Politiet i det Midt- og Vestjyske var ellers tilbage fra kurser i it-systemet allerede inden 1. juni og er derfor klar til at tage Polsag i anvendelse efter planen.
Men en optrapning af konflikten hos leverandøren CSC betød i slutningen af maj, at Rigspolitiet trak i nødbremsen og foreløbigt udskød den vigtige anden fase af udrulningen.
Konsekvensen af endnu en udsættelse på denne gang tre måneder bliver ifølge Linda Strøm, at de mange betjente skal på kursus igen.
"Vi skal lave en genuddannelsesindsats, som bliver et halvdagsseminar," siger Linda Strøm.
Konflikt, fejl og ferie
Hun understreger, at Politiet ikke oplevede nogen konkrete problemer i forbindelse med udrulningen i Midt- og Vestjylland under konflikten. Men en kundetest af den nye version af Polsag viste imidlertid nogle afledte fejl af udrulningen.
Fejlene var ikke større, end at de under normale forhold kunne klares med en lappeløsning. Men med sommerbemanding og udsigten til en fortsat konflikt hos CSC, valgte Rigspolitiet altså at udsætte ibrugtagningen.
"Vi var bekymrede for timingen, fordi vi ikke kunne se en ende på konflikten sammenholdt med, at vi gik ind i sommerferieperioden."
Økonomiske konsekvenser uklare
Linda Strøm fortæller, at udsættelsen af Polsag på tre måneder foreløbig ikke koster Rigspolitiet noget ekstra økonomisk i form af ekstra betaling til leverandøren. Foreløbig, fordi det afhænger af, om det lykkes at fastholde udrulningsdatoerne for resten af landets politidistrikter, hvilket projektafdelingen er i fuld gang med at undersøge.
"Men det påvirker selvfølgelig, hvis man skal genuddanne alt for mange brugere. Og vi sidder og kigger på behovet lige nu," siger hun og forklarer, at pengene til dette er interne omkostninger og ikke har noget at gøre med betalingerne til leverandøren.
Derfor bliver systemet sparket til hjørne
Overordnet set kunne Rigspolitiet ifølge programchef for Polsag godt have ønsket sig et mere modent system.
"Vi synes i situationen ikke, at det lever helt op til de kvalitetskrav, vi havde forventet eller har krav på," siger hun.
"Og at sætte det i produktion i en situation, hvor CSC fortsat strejkede, og vi gik ind i en sommerferie, var simpelthen en for stor forretningsmæssig risiko", siger Linda Strøm om udsættelsen af Polsag.
Politifolk fortrøstningfulde
Hos Midt- og Vestjyllands politikreds fortæller chefpolitiinspektør Knud Stadsgaard, at kredsen trods udsættelsen er fortrøstningsfuld i forhold til at tage Polsag i brug til september. Politikredsen er den første i rækken, der tager det egentlige system i brug efter et pilotprojekt på Bornholm.
"Selvfølgelig vil et nyt system give anledning til nogle udfordringer. Det forsøger vi at klæde os bedst muligt på til med den supplerende uddannelse, der nu kommer," siger han.
Forsinkelsen betyder, at de Midt- og vestjyske politifolk en stund kører videre på det gamle system. Men til september overgår kredsen altså fuldt og helt til Polsag.
"Så skifter vi fuldstændig over og kører udelukkende Polsag," siger chefpolitiinspektøren til Computerworld.