Artikel top billede

Foto: Klavs Bo Christensen/Rockphoto. (Foto: Klavs Bo Christensen)

Roskilde Festival: Derfor er Sharepoint vejen frem

Roskilde Festivals it-folk er ved at tage de første spæde skridt til at gøre Sharepoint til den primære samarbejdsplatform på festivalen. Nu er tiden inde til et opgør med den hidtidige anarkistiske arbejdskultur.

8 dage, 170 bands, 75.000 gæster og 25.000 frivillige.

Roskilde Festival er et mastodont-projekt på mange måder og i særdeleshed for de 35 frivillige it-udviklere, der sikrer det it-mæssige setup bag Danmarks største festival.

Specielt, fordi gruppen af it-udviklere, der er med i år, er forholdsvis uprøvede og typisk ikke har været med i mere end tre års tid.

Det gør det samtidig ikke nemmere, at applikationerne bag Roskilde Festival er nogle snørklede løsninger, der har rod i fortiden.

"Som det er nu, har vi 15 næsten 100 procent skræddersyede systemer til forskellige funktioner, og det er bare et kæmpe kaos," forklarer it-udvikler Kasper Holm, der er frivillig og ansvarsperson for to af de otte grupper af it-udviklere; nemlig "Arkitektur og strategi" og "Sharepoint".

Han har arbejdet som frivillig på festivalen i 10 år, men har kun været beskæftiget i it-afdelingen i de seneste to år. Igennem de grupper, han har ansvar for, bliver de store linjer og fremtidsplanerne for Roskildes it-setup lagt.

Flere standardsystemer

Der er store forandringer på vej, der skal bringe it-setuppet fra at være en spraglet mængde af løsninger til et mere kontrolleret og ensartet landskab.

"Det er et mål at få mere styring. Der har været et ønske fra ledelsen om at skabe et mere centralt system og i højere grad bruge standardsystemer," forklarer Kasper Holm.

Indtil videre har det fungeret på den måde, at de frivillige selv har kunne vælge, hvilket kodesprog de ville udvikle i. Noget der har været med til at skabe motivation blandt de frivillige, men også i høj grad kreere et kaos af forskellige løsninger.

"Det er uheldigt, fordi vi kun har folk et år ad gangen, så vi ved ikke, om folk er der næste år til at drive det videre. Vi har set eksempler på projekter, der har været udviklet 80 procent af vejen, men har måtte blive skrottet alligevel, fordi kompetencerne er forsvundet med de få folk, der var specialiseret i det," fortæller han.

Derfor vil der i fremtiden i højere grad blive satset på standardsystemer, som så kan tilpasses. Men det er stadig en balancegang, for de frivillige skal også have høj grad af frihed.

"Vi er nødt til at finde en middelvej. Hvis vi nu sagde, at om fem til syv år skal alle programmere i C#, så vil alt andet dø. Så det er vigtigt at kunne bevare folks passion og innovation for de forskellige systemer," forklarer Kasper Holm.

Satser på sharepoint

En af de nye satsninger er i forhold til Microsofts samarbejdsværktøj, Sharepoint, som skal gøre det nemmere at bibeholden viden fra et år til det næste.

Derudover skal Sharepoint være med til at etablere den gyldne middelvej, der kan give udviklerne frihed, men samtidig kan binde systemerne sammen.

"Vi har et ønske om at gøre Sharepoint til vores basisportal, men det betyder ikke, at vi ikke kan lave noget i Java eller Django. Eller noget helt andet", siger Kasper Holm og uddyber:

"Men det kan være, at de forskellige systemer kan hente brugeroplysninger, loginoplysninger og andre basisoplysninger fra Sharepoint."

På den måde undgår brugere af systemerne det kaos, der er nu, hvor hvert af de mange systemer har deres egen login- og brugerdatabase.

Læs også:

Fremtidens mobilnet rejser sig i Roskildes urinstøv

Microsoft sender 200 folk til årets drukfest i Roskilde.

Brugere vil have det hele på mobilen

I år går festivalens primære arbejde omkring Sharepoint mest ud på at kortlægge processer og få indsigt i mulighederne.

Der er dog startet et mini-projekt op i en festivalens afdelinger for at se, hvad Sharepoint helt lavpraktisk kan bruges til.

Styrer det i skyen

Den gruppe af frivillige under festivalen, der er forsøgskaniner, står blandt andet for udlåning af forskellige maskiner og værktøj til brug under opbygningen af festivalen.

Når en traktor, en kran eller et stykke værktøj skal lånes ud, skal det registreres, hvem der har lånt det.

Tidligere er det blevet gjort i en Excel-fil, men det gav store problemer, fordi den kun kunne ligge på én computer.

Sidste år forsøgte afdelingen så en løsning, hvor filen blev lagt i en Dropbox-folder, men der gik hurtigt ged i styringen, så der pludselig var tre versioner af dokumentet.

I år er gruppen så blevet udstyret med Microsoft 365 med Sharepoint 2010, så oplysningerne ligger i skyen.

"Så kan de notere ind i systemet, at dette her værktøj er udlånt til den person med dette telefonnummer, og gennem den versionering, der er i Sharepoint, kan de holde styr på det," forklarer Kasper Holm.

"Vi er startet stille og rolig med noget af det, Sharepoint er god til, og det har været en succes. Brugerne har meldt positivt tilbage."

Brugere presser på for mobilitet

En anden ting, som strategi-gruppen har oplevet, er, at brugerne efterspørger at kunne tilgå systemerne på farten.

"De spørger hele tiden, om de ikke kan få det på mobiltelefonen. Og det er jo, fordi de alle sammen render rundt og ikke altid har en computer i nærheden. Så den vej vil vi også gerne, men det er ikke noget, vi kan levere nu," forklarer Kasper Holm.

"Vores systemer er udviklet for mellem tre og 15 år siden, så der er ikke noget, der hedder mobilt overhovedet. Højest er der nogen af dem, der kan køre i en browser."

Her kan Sharepoint også blive en del af løsningen, da der er muligt at publicere forskelligt indhold mobilt.

Der er dog også en stor udfordring i forhold til mobil adgang, som udviklerne ikke har kontrol over.

"Det stiller store krav til mobilnetværket i området. Hvis nettet ikke kan klare brugen, så vil det give massiv kritik af systemet," siger Kasper Holm.

Ifølge ham er det mobile datanetværk ikke stabilt nok, som det er nu, men han håber, at det bliver det på sigt.

"Den almindelige mobildækning var også ganske dårlig for 10 år siden, men er bedre nu, så man kan håbe, at det går samme vej med internetdækningen," forklarer han.

Du kan læse meget mere om, hvordan de store teleselskaber ruster sig til det massive pres på Roskilde Festival, og hvordan de bruger festivalen som et indblik i fremtiden:

Læs også:

Fremtidens mobilnet rejser sig i Roskildes urinstøv

Microsoft sender 200 folk til årets drukfest i Roskilde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere