1. Få gratis tips og bliv en suveræn fotograf
Den eksplosive digitale udvikling har gjort det nemmere at blive en god fotograf.
I gamle dag smed du en rulle film i kameraet, skød 24 eller 36 billeder og bagefter var det ned til fotohandleren for at få fremkaldt mesterværkerne, hvis du ikke selv havde adgang til et mørkekammer.
Der kunne nemt gå flere dage - ja, endda flere måneder, hvis du ikke fik afleveret filmen - fra du tog billederne, til du stod med fotografierne i hånden og kunne se, om de var undereksponerede eller ude af fokus.
Med digitale kameraer får du i dag resultaterne på LCD-skærmen med det samme, og du kan skyde løs i det uendelige.
Det betyder, at du hurtigt kan se, om et billede er helt forfærdeligt og lige til at slette.
Du lærer med andre ord af dine fejl meget hurtigere end før, og dermed er det lettere at udvikle sig som fotograf.
Samtidig har vi i dag adgang til nettet og et skattekammer af information for fotografer, der ønsker at lære og lade sig inspirere af andre.
Vi har fundet fem websider, der er et besøg værd, hvis du gerne vil blive bedre til at fotografere. Her er noget for både begyndere og for de semiprofessionelle. Følg med på de næste sider.
2. Massevis af gratis fototips
Hvis du er på jagt efter smarte fototips, så skal du ikke snyde dig selv for digital-photography-school.com.
Websiden er smækfyldt med tips, og sikkert flere end du orker at læse. Du kan få tips til portrætfotografering, gruppebilleder , flotte bryllupsbilleder og meget mere.
Websiden er opdelt i tre kategorier: Tips til fotografering, udstyr og efterbehandling.
De mange tip på digital-photography-school.com er især guldkorn for nybegyndere, mens mere garvede fotografer kan finde dem lidt for basale.
Men selv om man har skudt tusindvis af fotos, kan det være en god idé at sætte sig på den digitale skolebænk. Det kunne jo være, at man lærte nye finter til at gøre ens arbejdsproces endnu hurtigere...og sjovere.
3. Dansk fotograf klar med tips
Et indlæg om dagen. Det er målet for Nicolai Brix, der driver bloggen fotograftips.dk. Her skriver han en del om sit eget liv som freelancefotograf, og han er ikke bange for at vise, hvilke tekniske fif han har brugt for at tage sine billeder.
Du får tekniske kameradata som blænde, lukketid og ikke mindst brug af flash. Der er ingen tvivl om, at Nicolai Brix er inspireret af to af de helt store amerikanske fotografer indenfor kreativ flashfotografering, David Hobby (Strobist.com) og Joe McNally (ham vender vi tilbage til senere i denne artikel).
Ofte har Nicolai også tegnet diagrammer, der viser opstillingen og lyssætning af sine billeder. Det gør det muligt at gå bagom fotografierne og tage ved lære.
Derudover uddeler Nicolai Brix billedkritik til læsernes billeder, og det sker i korte videosekvenser. For at holde et flow på et indlæg om dagen smider Nicolai også små videoer på bloggen plukket fra YouTube, og de handler naturligvis også om fotografi. Han har dog fået kritik for at bringe mange af de samme videoer, som fotografen Chase Jarvis bruger på sin blog.
Fotograftips.dk er især interessant, hvis du vil have et indblik i, hvordan livet som freelancefotograf er.
Da Nicolai Brix tager fotos for Ekstra Bladet og Meyers Madhus er der desuden en chance for, at du har set billederne i den virkelige verden.
Selv om semiprofessionelle og fotogrej-fetichister vil have størst udbytte af websiden, så kan den også virke inspirerende for knap så garvede fotografer.
4. Inspirerende og gigantisk fotoforum
Et af de største fora for foto på nettet er Flickr.com. Websiden har eksisteret længe og indeholder i dag millioner af billeder af meget svingende kvalitet.
Det er gratis at få en konto på Flickr, og hvis du hiver dankortet op, kan din konto få flere avancerede funktioner, blandt andet muligheden for at dele billeder op i forskellige mapper.
Men en af de allervigtigste ting på Flickr er den måde, som billederne bliver tagget på, altså får et nøgleord. Det betyder, at du kan søge meget specifikt på fotos, der er tagget med eksempelvis D300s, 50mm. På den måde får du vist billeder, der er taget med et bestemt Nikon-kamera og objektiv.
Det giver en helt utrolig indsigt i, hvad andre har præsteret af billeder med netop denne kombination af fotoudstyr. Det er relevant, hvis du selv skal ud at købe nyt, eller du allerede har udstyret og blot vil lade dig inspirere.
Samtidig kan du finde såkaldte pools, der er en samling af billeder, som opfylder bestemte kriterier. Der findes samlinger af alt fra HDR-fotos til modebilleder, og vi har tidligere omtalt Copenhagen Strobist, der kun indeholder billeder taget med brug af trådløs flash.
Der er noget for enhver smag, uanset hvad du interesser dig for at fotografere, og hvilken stilart der passer dig bedst.
De forskellige samlinger af fotos har desuden hver især et debatforum, så du kan diskutere og få tips af andre med samme interesse som dig.
Et godt sted at finde inspiration er i øvrigt Flickrs særlige Explore-afdeling. Her præsenteres nogle af de mest bemærkelsesværdige og flotte billeder, som er uploadet til det gigantiske fotoforum. Det er ganske enkelt overvældende at sidde og bladre rundt i de mange fotos, der er på et meget højt kreativt og teknisk niveau.
5. Fotoforum på dansk
Fotostart.dk kan ses som lillebror til netop omtalte Flickr, og på den danske side finder du ligeledes et debatforum samt mulighed for at uploade billeder.
Her kan du få andre fotografer til at give kritik af dine billeder og komme med forslag til forbedringer. På den måde ender dine flotte digitalbilleder ikke med at lege gemmeleg på din lokale harddisk, men bliver vist frem i verden, og det kan endda være, at du får skulderklap for dit arbejde.
Fotostart.dk har også en hel del guider, der gør dig bedre i stand til at håndtere dit kamera og mestre teknikken.
Der er også en afdeling for køb og salg af fotoudstyr, og der arrangeres fototure, hvor fotografer mødes og drager ud i verden for at skyde løs.
Der er masser af inspiration og information at hente på websiden, uanset om du er garvet fotograf eller nybegynder. Desværre er mange af de ældre debatindlæg plaget af en fejl, der betyder, at æ, ø og å er forvandlet til krimskrams. Det gør det lidt bøvlet at stave sig gennem de ellers interessante indlæg.
6. Gode råd fra lysets mester
"Hemmeligheden" bag et godt foto er lys. Jo bedre du bliver til at kontrollere lyset, desto flottere billeder kan du få i kassen.
Derfor er det en god idé at lytte til amerikanske Joe McNally, der er en sand lysets mester. Han har i årtier arbejdet som fotograf, og han har specialiseret sig i at bruge små flash til at bringe sine billeder op i superligaen.
Med forholdsvis simple setup - som selv amatørfotografer har råd til - kan han skabe helt utrolige stemninger og fantastiske portrætter. På sin blog deler Joe McNally lystigt ud af sine erfaringer, og han illustrerer, hvordan han har taget sine billeder.
Hans fortællestil er stærkt underholdende, og Joe har en stor fanskare.
Men du skal have god tid, hvis du lægger vejen forbi hans blog. For Joe McNally elsker at fortælle, og hans blogindlæg er lange, men også fyldt med underfundige historier krydret med tekniske detaljer.
Bloggen er især interessant, hvis du har fotograferet et stykke tid og gerne vil perfektionere dine billeder. Her er massevis af gode råd at hente fra lysets mester, som tidligere har arbejdet for store amerikanske magasiner som Time og National Geographics, men i dag primært rejser rundt i verden og underviser i at skyde flotte og fabelagtige billeder.
Google hev på et tidspunkt fat i Joe McNally for at give medarbejderne et foredrag. Det kom der en lang og underholdende video ud af, som du kan se her: